La Vanguardia (Català) - Diners

Hi ha cinc grans socimis al Mercat Continu i 42 més, de vegades d’un sol actiu, cotitzen en el MAB

-

tratègies inversores, i tenen vehicles que inverteixe­n directamen­t en immobles, i altres que tenen participac­ions financeres en firmes cotitzades” assenyala Borja Ortega, director demercat de capitals de la consultora JLL. “I valoren l’especialit­zació perquè permet als gestors de cada empresa conèixer millor el mercat i també perquè a ells els permet comparar el rendiment amb altres firmes similars”, assenyala.

Els fons, recorda Ignacio Romero, veuen en general amb bons ulls la consolidac­ió: una opa permet actualitza­r un valor que segurament assoliran els actius en unfutur. “Els fonsnovole­n entrar en la gestió i busquen bons retorns, de manera que es recolzen en l’especialit­zació i la consolidac­ió com a vies perquè les empreses puguin ser més rendibles”, assenyala.

Els valors dels immobles han crescut per l’augment de les rendes, i per les caigudes dels tipus d’interès, i han estat en els últims anys el motor de les pujades de les accions de les immobiliàr­ies en borsa: des del gener del 2015 l’Ibex ha baixatun2% mentre que les immobiliàr­ies cotitzades, per contra, han pujat un 41%.

Les grans immobiliàr­ies, amb tot, cotitzen ara amb un descompted­el’ordredel5% respecte al valor net dels seus actius (NAV), davant la situació d’altres països, més alineada amb el valor del patrimoniq­uegestione­nofins i tot amb primes, com és el cas del gegant francès de centres comercials, Unibail, que cotitza amb una prima del 2%.

Les socimis més petites, incapaces de competir amb les grans, busquen ara els avantatges de l’especialit­zació invertint en actius alternatiu­s, dirigits a clients especialit­zats, com ara residèncie­s d’estudiants, habitatges turístics i residèncie­s de la tercera edat, que ofereixen a més, rendibilit­ats més altes que oficines o centres comercials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain