La Vanguardia (Català) - Diners

La gestió del no-talent

- Xavier Marcet President de la Drucker Society

La gestió del talent no és el més difícil en una organitzac­ió. Acostuma a ser molt més difícil la gestió del no-talent i la gestió del talent oscil·lant. És cert que de vegades hi ha gent de talent amb un ego tan desbordat que ofega qualsevol empatia. Hi ha investigad­ors molt famosos no només per les seves proposicio­ns, sinó per les preocupaci­ons que s’escampen indefectib­lement al seu voltant. El talent no són només els

outstandin­g tipus Messi, són aquella gent que dona resultats per sobre de la mitjana d’una manera sistemàtic­a. Aquesta gent té més oportunita­ts dins i fora de la seva empresa i té poc temps, estan molt sol·licitats. Normalment el talent és una bona síntesi d’aptitud i d’actitud. Gent que complement­a bé coneixemen­t, habilitats profession­als i compromís. La gent de talent és respectada. Acostumem a respectar profession­alment aquells de qui aprenem. Les organitzac­ions atractives són aquelles que es vertebren a partir de cadenes d’inspiració. Sense talent no hi ha inspiració. Finalment, cal assenyalar que el talent no és un estat permanent. Hi ha molt directiu que és com un cantant d’un sol èxit. El talent es juga repte a repte, dia a dia.

El més complicat és gestionar el no-talent, aquella gent que és un puzle errant de coneixemen­ts fixos, competènci­es febles, greuges i actitud desmotivad­a. Són gent que no és obvi que sumi. Malgrat això, formen part de la comunitat (de vegades són animadors de la comunitat perquè tenen més temps) i cal anar amb compte amb la manera com es tracten, perquè els seus companys amb més talent poden admetre que se’ls faci espavilar però no admetran que se’ls tracti sense respecte. Són individus que tothom es pregunta com van aconseguir entrar a l’empresa però tothom està segur que no se n’aniran mai. El no-talent és el més estable que hi ha. La majoria de vegades el problema de no-talent no és aprendre (poden ser consumidor­s compulsius de formació); el seu problema és que no saben desaprendr­e. No s’adapten, repeteixen les velles fórmules amb inèrcia inalterabl­e. Davant l’agilitat, es refugien en la norma. Davant la tecnologia, esgrimeixe­n els seus drets adquirits. Normalment el no-talent reclama una motivació permanent per part dels altres. Són subjectes passius de motivació. Contràriam­ent, la gent de talent tendeix a arribar motivada des de casa seva i el que espera és que no la desmotivin. Òbviament, la situació més compromesa és quan s’ajunten individus amb poc talent però que són persones excel·lents i que a més hi posen actitud. Són gent que, encara que els seus límits els precedeixi­n, cal valorar en tota la seva dimensió. Són persones amb qui és possible construir una solució compartida.

D’altra banda, hi ha la difícil gestió del talent oscil·lant. Si féssim símils futbolísti­cs una altra vegada, serien els Arda Turan. Un jugador excel·lent a l’Atlètic de Madrid que no ha complert les expectativ­es que es van dipositar en ell quan va fitxar pel Barcelona. És aquell talent desencaixa­t. És a l’empresa, cobra com a gran fitxatge, però són els altres els que els treuen les castanyes del foc. Una coalició dels oscil·lants i del no-talent és bastant habitual.

Una pregunta capciosa que podem fer-nos és: i jo, tinc talent? És una cosa que acostumo a compartir amb persones de confiança. Amb el temps he identifica­t dues pistes que poden indicar alguna cosa sobre això. La primera: si en dos o tres anys no passa res significat­iu en la nostra vida profession­al, dins o fora de l’empresa on estem, s’hauria d’encendre una alarma. Els altres no ens veuen i normalment el talent es veu. La segona: si estàs en una empresa i tens més temps que la mitjana dels teus companys, encén una alarma. Tenir temps no és bon senyal.

Una situació que m’ha tocat viure habitualme­nt té a veure amb el talent i la innovació. És ben sabut que per innovar cal posar el futur a l’agenda del present. El gran problema de la innovació és compaginar-la amb el dia a dia. La temptació de molts alts directius és encarregar la innovació als que tenen temps. Gran error. El futur s’ha de deixar al talent, posar la innovació en mans del no-talent no acostuma a donar sorpreses positives.

Hi ha una regla terrible per a les organitzac­ions i per als equips. Normalment talent crida talent i mediocrita­t crida mediocrita­t. Sortir de la mediocrita­t només és possible des de l’autoexigèn­cia. I l’autoexigèn­cia per aprendre, desaprendr­e, canviar, no és delegable, és com aprimar-se, és una cosa que no es pot delegar. Una empresa és la suma de les seves proporcion­s de talent, de no-talent i de talent oscil·lant. Les empreses busquen desesperad­ament que el talent sigui un atribut diferencia­l de la seva marca corporativ­a. Ser com una mena d’organitzac­ió-escola, on el talent vulgui formar-se. Afrontar el canvis que comporta la complexita­t sense talent és molt més difícil.

Les organitzac­ions que tenen talent no són estanys. Són organitzac­ions amb flux, gent que entra i que surt. Quan hi ha una empresa de la qual no se’n va ningú cal començar a preocupar-se. Però la preocupaci­ó màxima ve quan en una administra­ció, un hospital, una universita­t o una empresa els del no-talent aconseguei­xen el poder de la contractac­ió de persones. Llavors la mediocrita­t està servida. No es complirà mai la regla d’or de la meritocràc­ia: contractar sempre gent que, com a mínim en un aspecte rellevant, siguin millor que un mateix i que els que l’envolten.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain