La Vanguardia (Català) - Diners

La batalla dels salaris

Amb la bonança econòmica, avança la idea de millorar els ingressos dels treballado­rs. Alhora, la globalitza­ció i la tecnologia amenacen de consolidar els sous més baixos

-

Els sindicats defensen que, si no hi ha una pujada de sous, el consum se’n ressentirà

Encara que amb dificultat, la reclamació de millores ressenya b les en els salaris s’està colant fins i tot en el discurs d’apòstols fins ara poc convençuts, com el mateix president del Govern espanyol, Mariano-Rajoy. Laidead’apujar els sous, sobretot els dels treballado­rs que cobren menys, també ha calat entre bona part dels empresaris, com demostra la defensa reiterada que des de fa temps encapçala el president de la CEOE, Juan Rosell. Un debat similar recorre, així mateix, els Estats Units i un bon grapat de països europeus (vegeu les protestes a Alemanya), on els ingressos de molts assalariat­s es mantenen plans enelmillor dels casos.

Després d’encadenar quatre anys d’expansió del PIB i encarar un 2018 amb bones perspectiv­es, els sindicats espanyols han fet bandera del apujada de salaris coma eina per començar a compensar els esforços fets pels treballado­rs durant la gran recessió iposar fre a l’erosió del seu poder adquisitiu a mesura que la inflació ha abandonat terrenys negatius. En els nou primers mesos del 2017, la remuneraci­ó dels assalariat­s per hora treballada (inclou les quotes socials) a preus constants va caure un 1% respecte al mateix període del 2016. “I cau en termes interanual­s des de finals del 2016”, assenyala Manuel Hidalgo, professor de la Universita­t Pablo Olavide (Sevilla).

Les pèrdues salarials a Espanya vanser la viadedeval­uació interna a l’ euro zona que va imposar lacris i econòmica, recorda el catedràtic d’Economia Aplicada de la Universita­t Autònoma de Barcelona Josep Oliver. Aquestes caigudes d’ ingressos van afectar sobretot els menors de 35-40 anys, amb treballs temporals, per menys hores. “Va ser inevitable la devaluació –assegura Oliver–; ara els salaris podrien pujar amb moderació, sempre que augmenti la productivi­tat. És, doncs, el moment que les empreses inverteixi­n a ser més competitiv­es”.

La millor adela capacitat productiva resulta clau, postula també el Fons Monetari Internacio­nal (FMI). Amb l’OCDE, consideren queunincre­ment dels salaris aEspanya seria positiu per consolidar el creixement de l’economia. Tots dos han alertat dels riscos que tindria un estancamen­t i de l’elevada proporció de treballado­rs temporals, fonamental­ment joves, i empleatsam­bsous baixos.

De moment, els represen-

 ?? MIGUEL VIDAL ??
MIGUEL VIDAL
 ??  ??
 ??  ?? Alicia Rodríguez de Paz Madrid
Alicia Rodríguez de Paz Madrid
 ??  ?? Óscar Muñoz Barcelona
Óscar Muñoz Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain