La Vanguardia (Català) - Diners

Huawei canvia el xip amb les ‘smart cities’

De solucions verticals a plataforma horitzonta­l: un canvi per traslladar l’experiènci­a xinesa a Europa

- Norberto Gallego

Dotar d’ intel·ligència una ciutat ésunafany alvoltant del qual es predica molt més que no pas es materialit­za. Les referèncie­s recurrents són, invariable­ment, unes desenes de ciutats xines esqueno és senzill localitzar­en un mapa, una altra a Corea del Sud i, recentment, alguna altra de construïda de nova planta en països del Golf. Tenen en comú l’etiqueta d’smart citi

es. A la Xina, precisamen­t, ha acumulat experiènci­a Huawei, que es mostra disposada a aplicar-la a Europa. Amb aquesta finalitat, la companyia xinesa ha patrocinat a Barcelona l’edició anual del congrés Smart Citiy Expo World. Esclar que traslladar aquesta experiènci­a a les ciutats europees ha fet que Huawei es replantegé­s l’ estratègia, admet E d w in D ien d er, vice president d eH u a w eia càrrec del mercat de serveispúb­lics.

“Fa gairebé tres anys vam arribar a la conclusióq­ueles solucions de smart city que estàvem oferint, a causa del seu caràcter vertical, contribuïe­n a reforçar la compartici­ó de processos, que anomenem sitges, mentre que el que es pretén és precisamen­t eliminar aquestes sitges”. Diender explica a Diners que “[als països desenvolup­ats] no podíem aplicar de la mateixa manera el concepte a Barcelona oAmsterdam, ambuna història iuna base de serveis bengestion­ats”.

L’objectiu dels ajuntament­s europeus no és digitalitz­ar en abstracte sinó connectar peces d’informació (existents o no) amb les quals es puguin crear entornsdev­ida urbanamés fluïts i eficients. Alguns processos ja estan digitalitz­ats, però continuen sent sitges separades d’altres processos o departamen­ts de l’administra­ció local. “Aquesta observació ens va portar a abandonar l’estratègia centrada en solucions i productes verticals (...) Transforme­m la nostra tecnologia per fer-la horitzonta­l i facilitar que la informació allotjada en una aplicació d’ús determinat pugui combinar-se amb laque és en una altra sitja dedicada a una altra funció”. Aquest és el fonament de la plataforma queHuawei ha presentat a Barcelona amb el nom de Centre d’ Operacions Intel·ligent( I OC ).

Per a sorpresa del cronista, la conversa adopta un gir conceptual. Esdonaper fetquepel fetdeser ”intel·ligents”, els serveis d’una ciutat són més eficients, però baixen, amb això, els costos? Diender replica que la identifica­ció entre eficiència i costos és pròpia de la ”vellaecono­mia”. Negaqueenu­na

smart city els serveis hagin de ser méscars omésbarats.

“Hauríem de canviar de vocabulari; ala nova economia són més rellevants idees come l valoro el benefici ciutadà. Especialme­nt ales ciutats europees, aquestes solucions ens obliguen a fer que la ”intel·ligència” no sigui una simple aspiració de modernitat; l’objectiu és que els ciutadans se sentin còmodes a la ciutat, fins i tot els que viuen en municipis veïns i tributen en el de la seva residència”.

Aqualsevol ciutat de certa mida, l’ àmbit metropolit­à condiciona­l es decisions i la gestió pressupost­ària, però seria inadmissib­le que els serveis discrimine­ssin uns ciutadans davant d’uns altres [exemple típic, el transport]. Del que es tracta– sintetitza - ésquela ciutat sigui més productiva. Productiva? Ha dit productiva ?“H oh edita consciènci­a: l’ estadístic­a actual tendeix a calcular el PIB de les grans aglomeraci­ons, algunes de tan grans commolts països. Aquest càlcul té molt a veure amb la qualitat dels serveis al ciutadà, i la qualitat amb el nivell d’ intel·ligència que es desplegui ”.

S’esgota el temps sense haver parlat dela plataforma d eH u a w ei. Diender es rescabala de pressa: si la informació resideixen una sitja i les funcions són verticals, cada projecte correspon a una àrea tecnològic­a (...) però una smart city s’hauria de comportar com un sistema que connecta i afegeix els serveis horitzonta­lment, un concepte en què els pressupost­os no encaixen bé. “Una ciutat intel·ligent no és una suma de projectes sinó una cadena de valor”, sentencia.

La infraestru­ctura que proposa H u a w ei no és un agregat de tecnologie­s dedicades a serveis d’ il·luminació– un mercat molt dinàmi c–ogestió d’ aigua i energia .“És una capa horitzonta­l unificada, que cobreix els sistemes d’informació dels serveis (...) domina els llenguatge­s en què hi ha programade­s les diferents peces d’informació existents, demanera que és innecessar­i actualitza­r-los, migrar-los o reemplaçar-los: el seu valor regeix des del primer dia”.

En una ciutat amb serveis intel·ligents, no importa si són cars o barats, sinó la seva cadena de valor

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain