La Vanguardia (Català) - Diners

Noruega puja al vehicle elèctric

Per primera vegada les vendes d’aquest tipus de cotxes han superat les dels motors de combustió

- Lorena Farràs Pérez

Que Noruega era líder mundial en vehicles elèctrics era una dada ja coneguda, però des de l’any passat és, a més, el primer país delmón ambmés vendes de cotxes elèctrics purs i híbrids que de combustibl­es fòssils. Les matriculac­ions d’aquest tipus de vehicles van suposar el 52% de les matriculac­ions el 2017, davant el 40% del 2016.

Aquest rècord és fruit dels “incentius fiscals a la compra, mantinguts pel govern noruec des de fa anys i al llarg del temps”, explica Adolfo Randulfe, director de comunicaci­ó de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac). “També per la política estatal i de moltes ciutats de proveir punts de recàrrega per a aquest tipus de vehicles”, afirma l’expert.

Alguns incentius més que han influït en la població a l’hora d’optar per aquest tipus de vehicles són els “avantatges no fiscals o monetaris, per exemple la possibilit­at de circular pel carril bus, aparcar en determinad­es zones sense pagar o l’ús d’algunes línies de ferri sense cost”, explica Randulfe. Alguns d’aquests estímuls no estan exempts de polèmica, ja que actualment més del 85% del trànsit al carril bus és ocupat per vehicles elèctrics, que a més estan exempts de pa- gar el peatge d’entrada a Oslo.

Sigui com sigui, i encara que sigui a costa de les arques de l’Estat, el país escandinau s’ha proposat de posar fi als vehicles propulsats per combustibl­es fòssils i ha acordat prohibir la seva venda a partir de l’any 2025. Es tracta de tota una paradoxa en un país que s’ha fet ric gràcies als jaciments de petroli.

S’estima que al món circulen prop de dos milions de cotxes elèctrics. Tot i això, per complir amb l’acord de París sobre el canvi climàtic es necessita arribar fins als 600 milions el 2040, segons l’Agència Internacio­nal de l’Energia. Els motors de combustió generen entre un20% i un 30% del total de gasos contaminan­ts que s’emeten a l’atmosfera. Aescala mundial, la consultora Navigant Research preveu que aquest segment de mercat experiment­i un creixement anual del voltant del 38% fins a l’any 2020. Les diferèncie­s amb Espanya Espanya està entre els països europeus amb menys implantaci­ó del cotxe elèctric, amb una quota de mercat del 0,5% en comparació amb lamitjana de la Unió Europea de l’1,2%. Com que parteix d’un nivell més baix, Espanya registra un dels increments més grans en les matriculac­ions. Segons Anfac, les vendes de vehi- cles híbrids i elèctrics van tancar el 2017 amb 64.386 unitats registrade­s, cosa que va suposar un 80% d’increment en comparació amb l’any passat.

Malgrat aquest creixement exponencia­l en les vendes, Espanya no aconseguei­x acostar-se als seus col·legues europeus. Es manté en el vagó de cua juntament amb la major part de països d’Europa de l’Est, com Hongria, Eslovàquia o Xipre, d’acord amb l’Observator­i Europeu d’Energies Alternativ­es (EAFO). És molt lluny de les veïnes França (1,5%) i Portugal (1,4%).

Què és el que separa Espanya de països com Noruega? La gran diferència, segons l’opinió de Randulfe, és que “les polítiques d’incentius fiscals a la compra de vehicles elèctrics no s’han mantingut en el temps. Les diferents entregues dels plans Movele, Movea i Movalt, com s’han anomenat, han fet que les matriculac­ions d’aquest tipus de vehicles es concentrin en els períodes en què hi ha fons disponible­s. Després, assistim a una frenada en les matriculac­ions en espera de l’arribada d’un nou pla”.

El director de comunicaci­ó d’Anfac aposta per “mantenir els estímuls en el temps, convertirl­os en estructura­ls, fins a arribar a la quota desitjada”, a la qual cosa afegeix: “Noruega és un bon exemple que això funciona”.

D’acord amb l’EAFO, el model d’automòbil elèctric més venut a Espanya és el Citroën C-Zero, seguit del Renault ZOE. El Nissan Leaf, el BMW i3 i el Tesla Model S completen la llista dels vehicles elèctrics més populars.

 ?? REUTERS STAFF / REUTERS ??
REUTERS STAFF / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain