La Vanguardia (Català) - Diners

Eugenia Navarro

Dones i advocades

- Eugenia Navarro Directora de Tama Projects

Paritat No es tracta de compensar anys de desigualta­ts, sinó de tenir en compte el talent femení, que durant molt de temps ha quedat amagat

Sí, és veritat: quan comencen les seves carreres com advocats als despatxos hi ha més dones que homes (alguns estudis parlen d’un 56% de dones i un 44% d’homes). Per què?: acostumen parlar més idiomes, tenen millors notes, fan millors entreviste­s, són més empàtiques... Alguna cosa passa, però, durant la seva carrera profession­al, perquè quan veus la composició de les sociatures de les firmes passats uns anys, el percentatg­e de dones és molt baix; sorprenent­ment baix. Les firmes que tenen sòcies directores dones? Menys d’un 2%.

És evident que no és que estiguin més mal preparades, com es demostra en el reclutamen­t. A les dones, per una banda, els pesa la seva vida personal i, per l’altra, els penalitza aquesta elecció, tot i que després vulguin tornar a la seva carrera profession­al. És evident que una advocada que vulgui compatibil­itzar la seva vida personal i la seva vida profession­al treballant menys hores no pot tenir la mateixa projecció en aquest moment vital que un home que visqui dedicat al despatx; això no seria just, però el problema és que quan la dona vol reenganxar-se a la seva carrera és massa tard: li ha passat el tren, i s’ha desaprofit­at molt de talent. Els despatxos ofereixen carreres massa rígides, aptes per a un determinat tipus de talent, i, malgrat que estan intentant implantar polítiques que afavoreixi­n la flexibilit­at, el cert és que queda molt de camí per recórrer. No estic dient que una dona hagi d’accedir a un lloc de feina per ser dona: és que la diversitat, en el moment de prendre les decisions, millora la qualitat de la decisió, enriquint les perspectiv­es i observant altres angles. En un estudi dut a terme aHarvard (2.400 empreses) es demostrava que les organitzac­ions amb almenys una dona membre del comitè de direcció van obtenir millors cotitzacio­ns de les seves accions que les que no tenien cap dona al consell.

No he cregut mai en les quotes; sempre he pensat que el més capaç ha de ser qui accedeixi al lloc de feina, però les xifres de dones en llocs directius i com a sòcies en despatxos són alarmants i assenyalen certes desigualta­ts en les eleccions. Està provat en diferents estudis que, amés, les dones estan més mal pagades. Què es pot fer davant d’aquesta situació? Forçar quotes determinad­es en benefici de tots, ja que el que passa és que, davant de dos candidats, home i dona, sempre ha resultat més fàcil l’elecció del candidat masculí. No es tracta de compensar anys de desigualta­t, sinó de tenir en compte el talent femení que ha estat amagat, enriquint les perspectiv­es i augmentant la diversitat per a la presa de millors decisions.

Anem cap amodels més flexibles; ja hi ha despatxos que no tenen ni oficines i que treballen en línia, i això, sens dubte, permetrà rescatar molt de talent femení.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain