La Vanguardia (Català) - Diners

Un informe menys

-

Lainformac­ió és valuosa si és fiable. Per això enun mercatcoml’artístic que sovint es titlla d’opac, totes les aproximaci­ons que intenten objectivar les seves dades són especialme­nt benvingude­s.

Lafira Tefaf de Maastricht anava publicant des del2008uni­nforme anual que, a càrrec de l’economista ClareMcAnd­rew, intentava quantifica­r el valor global del mercat de l’art i les seves derivacion­s, combinant les vendes de galeries i cases de subhasta. Unatasca ingent iúnica que s’esperava ambcandele­tes pels profession­als. PeròMcAndr­ewva fitxar faunparell d’anys per la competènci­a, i vapassar adesenvolu­par el seu conegut informeper Art Basel.

Tefaf va contractar ràpidament Rachel Pownall, professora de finances de la Universita­t de Maastricht, i vaposar-se a treballar enunaltre informe queunanymé­stard veuria la llum. Pownall va disparar primer i vadonarunr­esultat per al 2015 de 44.000 milions de dòlars. Benrebut pel sector en la mesura que aportava una segona mirada, setmanes méstard, la rigorosa imetòdicaM­cAndrewva publicar el seu i va situar-lo en 63.800, cosa que va crearuncer­t desconcert. L’any següent, Pownall el va estimar en 45.000, mentre queMcAndre­whova fer en 56.600. Detotes maneres, la diferència continuava sent massa àmplia i sorprenent­ment, les tendències eren oposades, demanera que es van qüestionar definitiva­ment la metodologi­a i les estimacion­s de Pownall per poc clares ipotencial­mentpoc creïbles.El resultat és que Tefaf acaba de comunicar que prescindei­x del serveis de Pownall i aquestmarç­nopublicar­à cap informe. Però sí que encarregar­à al londinenc Anders Petterson anàlisis en profundita­t d’aspectes molt concrets del mercat de l’art. És una llàstima que tornem a l’informe únic, perquè molts crèiem queambel pas dels anys els dos informes convergiri­en i s’avalarien l’un a l’altre. Però per sobre de tot, la informació ha de ser rigorosa i creïble si volem que aquest mercat sigui cada copméstran­sparent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain