La Vanguardia (Català) - Diners

Els 40 millors

-

d’aqueststam­bévancompt­aramb inversions en renda fixa, és a dir, han estat fons de tipus mixt però amb majoria d’accions a la seva cartera.

Els plans de pensions que es comerciali­tzen aEspanya sota l’epígraf de la renda variable acostumen a tenir una diversific­ació molt acusada de la seva cartera. Entre els plans més rendibles de l’anypassat n’hihaalguns­quevan aconseguir els seus guanys gràcies a la seva aposta per mercats emergents o per la borsa dels Estats Units. Fins i tot per les borses asiàtiques.

Enels terminis mitjans, 5 anys o més, alguns plans han aconseguit els seus millors guanys gràcies a l’aposta per sectors d’especial creixement, com és el cas de la tecnologia o les telecomuni­cacions, uns sectors que han alimen- tat alts creixement­s en la capitalitz­ació borsària d’alguns mercats de primera fila, com la borsa dels Estats Units.

La part menys brillant dels plans l’han escenifica­t els que no van aconseguir tancar l’any amb guanys, que no són precisamen­t pocs. Mésdel36% dels plans existents van tancar l’exercici amb pèrdues, dels quals 15 plans (una micamésde l’1% del total) van superar el 2% de caiguda en la seva valoració. El pitjor de tots els plans va perdre un 5% l’any. Les pèrdues s’han concentrat sobretot en els plans de renda fixa, tant a llarg com a curt termini, i en alguns de garantits. És a dir, plans de perfil força defensiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain