La Vanguardia (Català) - Diners

La gran liquiditat dispara els fons de capital

El sector del capital risc tanca el 2017 amb gairebé 5.000 milions invertits i apunta a un altre gran any

- Lalo Agustina

Els fons de capital van invertir més de 5.000 milions d’euros a Espanya l’any passat, més que mai, i podrien tornar a assolir un volum rècord aquest any. Els baixíssims tipus d’interès, l’abundant liquiditat dels fons i el fetque els bancs tinguin més predisposi­ció a finançar les operacions estan portant el sectoraund­elsseusmil­lors moments a Espanya. “L’any passat vam tenir un creixement important tant en inversióco­men desinversi­ó i vam observar també un bon ritme en la captació de nous recursos per invertir”, assegura Juan Luis Ramírez, president d’Ascri –la patronal del sector– i socifundad­ordePortob­ello, una de les principals gestores de fons del país.

Tot i que l’estadístic­a oficial d’Ascri parla de 4.900 milions, la xifra de tancament del 2017 és provisiona­l i hi ha constància d’operacions no comptabili­tzades que eleven el total per sobre dels 5.000 milions. En qualsevol cas, es va superar el màxim històric dels 4.425 milions del 2007, just abans de la crisi. Aparentmen­t no hi ha núvols a l’horitzó, tot i que a Ascri apuntaven el juliol passat que es podrien assolir els 6.000 milions i al final no va ser així. “La incertesa derivada de Catalunya després de l’estiu va portar a ajornaralg­unaoperaci­ó, vaendarrer­ir el tancamentd’altres i va foragitar alguns inversors, però després, en el tram final de l’any, tot va tornar a la normalitat”, diuRamírez.

AGPBullhou­nd, companyia especialit­zada a assessorar en fusionsiad­quisicions­d’empreseste­cnològique­s, creuen que no totes les pors s’han dissipat. Ni de bon tros. “Els inversors veien Espanya com un país estable, però, malauradam­ent, aquesta impressió va canviar el setembre de l’any passat; ara la situació ha millorat, però encara hi ha dubtes”, apunta Per Roman, fundador i director general de la firma. Coma aspecte positiu, Romandesta­ca que el que ha passat a Catalunya pot haver ajudat una mica a moderar els preus que es paguen per algunes empreses: “En el món d’internet els múltiples eren i són molt alts, i no hi ha dubte que el climade tensió que es va viure l’any passat ha contribuït a abaixar una mica els preus”.

Això últim s’anirà veient l’any en curs, que promet ser també molt intens per al capital risc. Però, amb l’alta competènci­a que hi ha entre els fons per gairebé cada companyia que es posa a la venda, noés estranyque­hi hagiunacer­ta inflació. Segons Miguel Montero, soci deKPMGespe­cialitzat en fusions i adquisicio­ns, els baixos tipus, la liquiditat i la predisposi­ció dels fons a invertir constituei­xen la barreja perfecta perquè es facin moltes operacions a Catalunya i a la resta de l’Estat. “I també destacoelp­aperdels bancs, queja s’han sanejat i donen finançamen­t per fins a cinc vegades l’ebitda (beneficibr­ut) quannofata­ntnomésarr­ibaven a tres vegades l’ebitda”.

El finançamen­t bancari barat i abundant és un dels factors que influeixen més a l’alça dels preus. “Els múltiples van pujant i cal tenir-ho present, perquè sicompres ambundifer­encialmass­agranentre­el valor ielpreu, desprést’obliguesam­oltmésenla gestiópert­e- nir una bona sortida”, afegeix Montero.

Malgrat tot –amb preus més o menys alts, segons els casos i els sectors–, les oportunita­ts per a les firmesde capital risc són indubtable­s. Ramon Carné, soci d’Artá Capital, una gestora que acaba d’aixecar un fons de 400 milions d’euros, enumera tres factors que ajudaran el sector aquest any que acaba de començar: la millora de competitiv­itat de les empreses espanyoles, la internacio­nalització i consolidac­ió de les empreses en determinat­s sectors i el relleu generacion­alenlesemp­resesfamil­iars. “Tot això pot ajudar el capital risc a continuar creixent, perquè els fons poden ser un bon instrument per ajudar les empreses en les seves necessitat­s”, diu Carné. “El 2018 té totes les cartes perquè sigui un bon any. Persisteix l’optimisme i els fons estan preparats per aprofitar les oportunita­ts”, conclou Juan Navarro, soci de

aGBS Finanzas.

La crisi catalana no va ajudar els fons, però la confiança continua sent alta Els bancs estan més disposats a firmar operacions amb més nivell de deute

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain