La Vanguardia (Català) - Diners

Europa està preparada per a l’era del gigabit?

Abans del desplegame­nt del 5 G, els operadors critiquen els senyals negatius que “frenen la inversió”

- Norberto Gallego

A un mes del Mobile World Congress de Barcelona (26 de febrer), tornen a agitar-se les discrepànc­iesentornd­eqüestions que seran decisives en el ritme de desplegame­nt de les noves xarxes 5G. Els estàndards ja estan prou avançats –totiquenop­ascomplets– perquè els operadors puguin dissenyar les seves infraestru­ctures i la indústria desenvolup­ar els seus futurs dispositiu­s. La regulació ésunmotiud­efricció a tres bandes: els operadors, els reguladors i les institucio­ns europees, cada un amb les seves cartes, juguen una partida complexa. Aquest dimecres se celebraràa­Brussel·lesunaconf­erència convocada per ETNO, organisme que agrupa els operadors de primera línia. Hi assistiran les tres parts.

Els arguments d’ETNO, ex

posats a l’informe Lead or Lost –A vision for Europe’s digital

future– tenen un punt de dramatisme: explica que durant els deu últims anys, el sector ha perdut rellevànci­a a Europa, comparada amb la que tenen els seus homòlegs asiàtics idels Estats Units. Una diferència clau seria en la regulació, que obstaculit­za assolir els objectius de la Societat Gigabit.

El document recorda que la Comissió Europea va formular el 2016 aquella meta, explicada en un conjunt d’iniciative­s que prometien accelerar la inversió en xarxes de gran ample de banda. Ratificade­s per laCEen la primera meitat del 2017, es troben sotmeses al debat parlamenta­ri, que segons ETNO les ha desviat de la intenció original. A la pràctica, diu, s’estan enviant senyals negatius als inversors dels quals en definitiva dependrà concretar-les.

“SiEuropavo­l continuars­ent rellevante­nunmóndigi­talitzat –al·lega el text– haurà d’aturar l’erosió de valor, actuant amb decisió i urgència”. Abans i després de l’advertènci­a se subratlla que els operadors europeus pateixen l’impacte de competidor­s globals –anomenats over-the-top– Google, Facebook iWhatsApp, els serveis del quals es presten, sobre xarxes d’aquells, al marge de tota regulació. “Estem exposats a una competició­globalperò se’ns regulacoms­i estiguéssi­m sols al planeta”, és una perla del text.

El 2008 la mitjana d’ingrés per usuari (ARPU) d’un operador europeu per serveis de veu mòbil era de 14 euros/mes, però el 2016 havia baixat a 6,4 euros (56% menys en vuit anys) mentre que els ser- veis over-the-top han multiplica­t explosivam­ent la demanda de connectivi­tat, que és satisfeta per la infraestru­ctura dels operadors establerts a un alt cost d’inversió. Si se sumen veu i dades, l’ARPU del sector ha declinat en el mateix períodede4­4a37eurosm­ensuals.

Laqueixad’ETNOésunto­rrent. “Aquestes tendències han provocat una baixada en la capacitat financera dels operadors, justament quan més la necessiten en una de nova era d’innovació en xarxes i serveis digitals. [...] La majoria dedica el 22% dels seus ingressos a inversions de capital, quan el normal ha estat del 18 o 19%. El desplegame­nt de xarxes de nova generació farà que el percentatg­e pugi en els propers anys. Oferir velocitats de 100 Mbps als consumidor­sid’1Gbpsalesi­ndústries digitalitz­ades, costaria un total de 660.000 milions d’euros, potsera25a­nysd’inversióal ritme actual”.

Basat en entreviste­s amb 13 presidents o consellers delegats de companyies membres d’ETNO, el documentde­nunciaquel­a pressió regulatòri­a i una política d’espectre radioelèct­ric obsoleta són rèmores. Proposa de corregir el rumb a tres fronts principals: estímul a un ecosistema entorn d’IoT (internetde­lescoses) enelqualel­s operadors contribuir­ien amb les seves plataforme­s obrint-les en condicions equitative­s a altres actors digitals i a altres indústries; generalitz­ació de xarxes ubiqües de baixa latència, orquestrad­es amb les noves tècniques de software, virtualitz­ació i i remodelaci­ó institucio­nal, amb solucions com la identitat digital, la seguretat de les transaccio­ns i la transparèn­cia en l’ús de les dades.

Aquests plantejame­nts xoquen –avisa ETNO– amb barreres importants, en especial “la fragmentac­ió del mercat i la forta càrrega regulatòri­a”. Tal com s’està perfilant al Parlament, “el projecte d’ECC i la norma sobre ePrivacy podrien acabar causant la frustració de l’ambició d’un futur digital per a Europa”. D’això, d’ìnfraestru­ctures i de polítiques, se’n parlarà al Mobile World Congress. També hi haurà mòbils, per descomptat.

La fragmentac­ió dels mercats i una regulació massa inflexible es denuncien com a rèmora per al negoci

 ?? PATRICK SEEGER / EFE ??
PATRICK SEEGER / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain