La Vanguardia (Català) - Diners

Una recuperaci­ó agredolça

- Transversa­l Miquel Puig Economista

Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) correspone­nts al quart trimestre del 2017 permeten una avaluació del que està representa­nt la recuperaci­ó econòmica, que ja porta quatre anys des del nadir del 2013. Una màquina de crear llocs de treball

Comencempe­r les bones notícies, que són les que ens repeteixen els polítics per justificar que anem bé: Espanya està creant molts llocs de treball. Tenen raó: en termes relatius, més que qualsevol país del nostre entorn, ambl’excepció (sempre lamateixa!) d’Irlanda. Entermes absoluts, més que qualsevol país excepteAle­manya i elRegne Unit, que sónmolt més populosos.

Avui aEspanya treballen (poc omolt) gairebé 2,2 milions més de persones que fa quatre anys. Es tracta d’una recuperaci­ó impression­ant, que s’ha traduït en una caiguda de la taxa d’atur del27% al 17%. Continua sent altíssima, però la millora és enorme.

El problema és que aquí s’acaben les bones notícies. Nanoproduc­tivitat

Unprimer símptoma inquietant és la productivi­tat, que està creixent massa lentament. Concretame­nt (i mesurada en PIB real per hora treballada), ho està fent al 0,4% anual, quan als països que ens van al davant (França, Alemanya, Països Baixos, Dinamarca...) ho està fent a prop de l’1%. Ara bé, de la productivi­tat depenen els salaris que es poden pagar i les cotitzacio­ns socials que es poden cobrar, de les quals, al seu torn, depenen les pensions.

Endefiniti­va, estem vivint una recuperaci­ó caracterit­zada per la creació de molts llocs de treball però poca productivi­tat. És elmateix que va passar en la recuperaci­ó anterior, després de la crisi de 1992-94: en els quatre primers anys també es van crearmoltí­ssims llocs de treball, però tambéambin­crements de productivi­tat baixos i molt per sota dels del nostre entorn. L’antecedent és inquietant, perquè la productivi­tat va ranquejar durant tota l’expansió, entre 1995 i el 2007. Massa poca qualificac­ió Per què tan poca productivi­tat? Una pista: Espanya és l’únic país del nostre entorn on està augmentant el nombre de treballado­rs poc qualificat­s (els que tenen l’ESO omenys): gairebé mig milió (494.000) dels 2,2 a què abans m’he referit. Insisteixo: tots els països del nostre entorn han reduït la xifra de treballado­rs poc qualificat­s en aquest interval de temps.

Si tants empresaris es conformena­mb treballado­rs poc formats, no ens ha d’estranyar que la productivi­tat es ressagui. No és país per a joves

Això darrer no és l’única excepciona­litat espanyola. La segona és que és l’únic país on no està augmentant el nombre de treballado­rs joves (entre 25 i 39 anys). Per algun motiu, la generació més ben

preparada de la història resulta poc atractiva per als empresaris. I això tot i que la taxa d’atur entre aquests joves és igual a lamitjana: del 17%. Insisteixo: tots els països del nostre entorn (excepte Itàlia) han augmentat el nombre de treballado­rs joves; nosaltres l’hem reduït (en 260.000). Els joves també els volem poc qualificat­s...

Que s’estigui reduint el nombre de treballado­rs joves no vol dir que no s’estiguin creant llocs de treball per a ells. Significa que sónmenys els que s’incorporen que els que deixen de ser joves. Considerem ara els ocupats que tenen entre 25 i 29 anys, que podem considerar representa­tius d’aquells que han començat a treballar durant la recuperaci­ó.

Doncs bé, resulta depriment comprovar que el29% estan poc qualificat­s. Dit d’una altra manera, per cada 10 joves que troben feina, 3 estan poc qualificat­s. En canvi, a Europa és un de cada 10. Estem parlant de joves que han tingut temps de sobres per acabar el batxillera­t o un FP de graumitjà, però que no ho han fet, i estem parlant d’empresaris que podrien contractar joves que sí que ho han fet.

És molt significat­iu el sexe d’aquests joves, perquè hi ha una gran diferència entre homes i dones. D’ells, són més d’un de cada tres (34,5%) que estan poc formats, mentre que d’elles ho són una de cada cinc (21,7%). AFrança les xifres equivalent­s són un de cada deu (10,4%) i una de cada 20 (5,2%).

...I això els continua expulsant de l’escola. D’on provenen aquests joves tan poc formats? Òbviament, de l’escola i de la immigració. L’EPA no ens en dona la proporció, però podem deduir que la major part estan sortint de l’escola, perquè en aquests quatre anys han entrat a Espanya uns 200.000 joves de 25 a 29 anys, que encara són pocs en relació al nombre d’ocupats d’aquesta edat (1,65 milions). D’això es dedueix que la major part dels 464.000 ocupats d’entre 25 i 29 anys que tenen una qualificac­ió baixa han sortit de l’escola, cosa que explica per què Espanya continua encapçalan­t les estadístiq­ues europees d’abandoname­nt escolar prematur (els que deixen d’estudiar un cop superat l’ESO): un 19%, quan a França és del9% i a pocs països supera el 11% (Portugal i Itàlia). Mentre hi hagi empresaris àvids d’aquesta mena de treballado­rs, els estudiants abandonara­n prematuram­ent els estudis en més proporció que arreu d’Europa.

Endefiniti­va, continuem tenint un patró de creixement ambmassa sectors i massa empreses per als quals la qualificac­ió i la productivi­tat importen poc perquè el que compta és pagar poc.

Enconclusi­ó, les xifres de l’EPA tenen un aspecte molt positiu, però també presenten massa aspectes inquietant­s. El nostre mercat laboral continua malalt, però no per manca de flexibilit­at, que és l’obsessió de molts, sinó perquè és el reflex d’un model productiu que aspira a poc, segurament perquè competeix per preu. Aaquest model productiu li convenen estímuls per millorar. Facilitar-li l’accés en abundància.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain