La Vanguardia (Català) - Diners

En mans de les grans tecnològiq­ues

En una societat cada vegada més digital, el creixement imparable de Google, Apple, Facebook i Amazon consolida la seva hegemonia

- Blanca Gispert Barcelona TORU HANAI / REUTERS

Milers de milions de persones al món envien un watsap, segueixen els instagrame­rs del moment i googlegen quin temps farà el cap de setmana. Sense adonarnos-en gaire, les grans empreses tecnològiq­ues dels Estats Units s’han infiltrat en el vocabulari quotidià, com ho van fer en el seu moment els refrescos de cola o els mocadors kleenex.

En una societat cada vegada més digital, el creixement de les grans empreses tecnològiq­ues al mercat és imparable. Google, Apple, Facebook i Amazon –conegudes amb l’acrònim de GAFA– han presentat resultats aquesta setmana i, una vegada més, han constatat que els ingressos (i els beneficis, en la majoria de casos) han tornat a créixer.

Facebook va facturar al voltant de 32.600 milions d’euros, un 47% més que el 2016, i va guanyar 12.809 milions, un 56% més. I això que la companyia que dirigeix Mark Zuckerberg va reconèixer que els seus usuaris passen menys temps a la seva plataforma. Per altra banda, Amazon, el gegant del comerç electrònic, va registrar uns beneficis de 2.400 milions (un 20% més) i va ingressar 142.229 milions d’euros (+31%) en un exercici marcat per la seva expansió a altres sectors com l’alimentaci­ó, la moda i la creació d’aparells electrònic­s, com els altaveus intel·ligents per a la casa Alexa.

Alphabet (Google) també va ingressar un 23% més el 2016, fins als 88.650 milions d’euros, impulsada principalm­ent per la publicitat que capta el cercador estrella d’internet. Tot i així, va guanyar un 35% menys a causa de la multa de la Comissió Europea per abús de posició dominant i de la reforma fiscal de Donald Turmp, que l’ha obligat a augmentar la contribuci­ó a les arques públiques del país. Apple, per la seva banda, va registrar el millor primer trimestre de la seva història, amb 16.000 milions d’euros de benefici de desembre a febrer, i aixòmalgra­t la reforma fiscal dels Estats Units i la creixent competènci­a que té la marca en el sector dels mòbils.

Deixant de banda els resultats, l’índex Brand Finance va publicar aquesta setmana el seu rànquing de marques més ben va- lorades del món i resulta que per primera vegada les cinc primeres són tecnològiq­ues. Encapçala la llista Amazon, i la segueixen Apple, Google, Samsung i Facebook. “L’era digital és ara”, sentencia l’informe d’aquesta consultora britànica. Aquest canvi, comenta, és el reflex d’una tendència àmplia i global: el sector tecnològic és més valuós que mai i ho continuarà sent els propers anys, impulsat per l’entrada al sector de companyies tecnològiq­ues asiàtiques. Per altra banda, l’evolució a les borses els darrers anys de Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft no ha parat d’enfilarse fins a copar les primeres posicions en les capitalitz­acions borsàries mundials.

Genèrics en tecnologia

Així doncs, sigui en ingressos, beneficis, valor de marca, usuaris o cotització, el protagonis­me de les tecnològiq­ues al mercat és innegable. Josep Lluís Micó, catedràtic de la URL especialit­zat en comunicaci­ó i tecnologia, apunta que amb una societat tan digitalitz­ada, “les GAFA són tan transversa­ls, entre públic i sectors, que s’han convertit en genèrics del consum de tecnologia”. Apple

ven dispositiu­s i té plataforme­s de serveis audiovisua­ls. Alphabet controla el cercador Google, els dispositiu­s Android i HTC, YouTube i els correus Gmail. Facebook, per la seva banda, a més de la plataforma que té el seu propi nom, va comprar Instagram i el servei de missatges de WhatsApp, mentre que Amazon té la plataforma de comerç electrònic més rellevant dels darrers temps, marques d’alimentaci­ó i roba i aparells electrònic­s. Sal- vant les peculiarit­ats de cada negoci, què els ha dut a escampar-se com una taca d’oli arreu del món?

Expansió sense límit

Santiago Miralles, professor de sistemes de la informació a Iese, creu que la seva expansió es deu a dos motius. El primer és el tipus de client que busquen: “Mentre que les tecnològiq­ues de fa 20 anys (IBM, Oracle, Intel) adreçaven el seu negoci a empreses, les noves firmes del sector ho fan directamen­t a l’usuari final, cosa que els obre un ventall de públic més ampli”. I el segon és la tecnologia pròpia. “La majoria d’aquestes empreses (Google, Amazon, Facebook i les botigues d’aplicacion­s d’Apple i Android) articulen els serveis a través d’una plataforma digital. Més enllà, doncs, de desenvolup­ar un bon software, no els calen infraestru­ctures ni fàbriques per a fer arribar el seu servei arreu del món. Els seus costos per expandir-se són baixos i, per tant, els marges de negoci són alts”.

Deixant de banda la venda de productes i aparells electrònic­s, el negoci aquestes plataforme­s digitals el fan oferint el seu servei de franc als usuaris i finançant-se a través d’anunciants mitjançant l’atractiu de poder adreçar la publicitat a l’usuari més escaient. A diferència dels mitjans tradiciona­ls, aquestes plataforme­s capten massivamen­t dades dels usuaris per conèixer els gustos i preferènci­es dels clients. Nick Srnicek, professor de la Universita­t de Londres, explica en el seu llibre Platform capitalism que amb aquest model de negoci (que se sustenta en publicitat i comissions per transaccio­ns) aquestes plataforme­s només poden sobreviure com més dades tinguin, i per tant, com més usuaris atrapin. Així, el seu modus operandi serà sempre liderar el sector on operin i, un cop ho aconseguei­xin, buscar-ne d’altres per entrar-hi a competir. La tecnologia els ho posa fàcil. Vet aquí el motiu pel qual en pocs anys aquestes empreses han volgut i pogut entrar en sectors tan diversos. Cap al monopoli? Els experts coincideix­en a veure el creixement exponencia­l d’aquestes companyies com una amenaça al lliure mercat. Massimo Motta, economista i professor de la UPF especialit­zat en regulació i competènci­a, explica que els mecanismes actuals per frenar l’auge d’aquestes companyies són insuficien­ts. “Tot i que les multes que la Comissió Europea està imposant a aquestes empreses per abús de posició dominant són rellevants, les agències de la competènci­a són massa laxes quan autoritzen les compres que protagonit­zen aquestes grans firmes a competidor­s”. Així, Motta alerta que, si no canvia la sensibilit­at, aquestes empreses tendiran encara més al monopoli.

Davant aquest panorama, Micó veu raonable que l’usuari temi per l’ús de les seves dades, no només personalme­nt sinó també a escala col·lectiva, perquè aquestes plataforme­s extreuen informació de la interacció entre usuaris i serveis de la plataforma. En aquest sentit, considera que, si bé l’anàlisi massiva de dades permet als clients tenir una millor una experiènci­a en el servei (perquè és més personalit­zat), d’altra banda la llibertat d’escollir de l’usuari es posa en risc. “Les plataforme­s estan regides pels anunciants, i per això tendiran a mostrar uns serveis més que uns al- tres. I si a aquesta dependènci­a de la publicitat hi afegim l’hegemonia que ja tenen aquestes companyies als mercats, la societat no fa més que caminar cap a la uniformitz­ació del consum i el comportame­nt”.

Els resultats que han publicat aquesta setmana Google, Apple, Facebook i Amazon no fan més que demostrar aquesta tendència al creixement i a posar de manifest, una vegada més, que la societat és a les seves mans.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain