La Vanguardia (Català) - Diners

La ramaderia extensiva busca fórmules sostenible­s per créixer

El model intensiu és al límit del seu creixement, i el sector s’obre a noves fórmules més sostenible­s

- Lorena Farràs Pérez

A les comarques de muntanya és habitual veure animals pasturant. Són majoritàri­ament vaques i ovelles, però també hi ha cabres i cavalls. Aquests animals formen part d’una activitat tradiciona­l que els últims anys està guanyant protagonis­me. Les raons d’aquest creixent interès per la ramaderia extensiva són diverses. Els animals que pasturen lliurement juguen un paper molt important en la conservaci­ó de la biodiversi­tat i del paisatge, contribuei­xen en la prevenció d’incendis i en la mitigació del canvi climàtic, i generen llocs de treball en zones de baixa ocupació, ja que ajuden a fixar les persones al territori. A més, aquest tipus de ramaderia és vista amb més bons ulls en matèria de benestar animal.

Gràcies a aquesta sensibilit­at més gran han començat a germinar iniciative­s i polítiques actives que reconeixen la seva singularit­at, afavoreixe­n la conser- vació i promouen els seus efectes positius sobre l’entorn. Tot i això, no tot el bestiar pot ser criat de manera extensiva. “El bestiar aviari i el porcí és aconsellab­le que sigui en espais tancats per evitar problemes sanitaris”, alerta Santi Querol, responsabl­e del sector ramader del sindicat agrari Unió de Pagesos.

També és una qüestió de territori. “La ramaderia extensiva requereix molta superfície i seria del tot impossible mantenir l’actual producció ramadera a Catalunya si tota fos extensiva”, assenyala F. Xavier Sans, professor del màster d’Agricultur­a Ecològica de la Universita­t de Barcelona (UB).

Canvi de model agroalimen­tari

Segons l’opinió del professor universita­ri, no es tracta que totes les explotacio­ns ramaderes siguin extensives, sinó de transforma­r el model agroalimen­tari en el seu conjunt. “Actualment la ramaderia crea molts impac- tes negatius que no estan recollits en el preu dels aliments. Aquesta situació és fruit de voler produir molta carn i diversific­ada i a un preu molt baix, perquè és el que demana el mercat. El model no és sostenible”, adverteix Sans. L’expert assenyala que l’arrel del problema és en l’alimentaci­ó: “Hauríem de reduir la ingesta de carn i menjar més fruita i verdura”. D’altra banda, virar cap a un model de menys producció tampoc entraria en conflicte amb l’alimentaci­ó mundial: “Una tercera part dels aliments s’acaben tirant”, afirma Sans. “Hi ha aliments més que suficients; el que hem de fer és produir millor”, conclou el professor.

El representa­nt d’Unió de Pagesos també assenyala que “Catalunya té el territori que té i ja hi ha moltes explotacio­ns intensives. Hem d’anar a buscar un toc diferencia­l, un valor afegit, amb explotacio­ns fabricades amb fusta, per exemple”.

La ramaderia ecològica és un altre exemple de com el sector busca diferencia­r-se amb una producció de més qualitat. Tot i això, aquesta orientació productiva també té els seus contres. “Es requereix més espai, l’alimentaci­ó és més cara i el creixement de l’animalmés lent, gairebé el doble. Amés, la reconversi­ó també és costosa, ja que es requereixe­n noves infraestru­ctures”, reconeix F. Xavier Sans. Com a contrapart­ida, l’expert afirma que s’obté una carn “més saludable, tot i que més cara”.

També és necessari tenir en compte que és unmercat a l’alça, a causa de la conscienci­ació més gran per part de la població sobre els aliments que ingereix. Per a les noves explotacio­ns, creades des de zero, la ramaderia ecològica sí que és una opció molt competitiv­a, ja que la principal barrera d’entrada al món rural és la disponibil­itat de terra, i aquest tipus de ramaderia requereix menys superfície.

“Hi ha aliments de sobres; el que hem de fer és produir millor”

 ?? AGUSTÍ ENSESA ??
AGUSTÍ ENSESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain