La Vanguardia (Català) - Diners

Apple Music creix tant que amenaça Spotify

Apple Music creix més que Spotify, i les plataforme­s petites lluiten per defensar el seu territori

- Piergiorgi­o M. Sandri

La sueca Spotify, a punt de sortir a borsa amb una valoració que s’acosta als 20.000 milions d’euros, és l’empresa que va inventar i va popularitz­ar aquesta tecnologia per escoltar música en línia. Encara és líder mundial, però deu anys després, sense obtenir cap benefici, li ha sortit un competidor molt agressiu. Tal com informava el Wall Street

Journal, als EUA Apple Music està creixent el doble que Spotify, un 5% contra un 2%, respectiva­ment. Si la tendència es manté, la plataforma de la poma superarà la sueca abans de l’estiu.

Els números diuen que Spotify encara és molt més gran que Apple Music: 70 milions d’usuaris contra 35 milions (només subscripto­rs). Si s’hi afegeixen els clients que utilitzen la plataforma de manera gratuïta, l’empresa sueca es dispara fins als 140 milions.

El que impression­a és la velocitat amb què Apple Music està guanyant espai: en dos anys i mig ja té la meitat dels usuaris de Spotify, que ha trigat una dècada a aconseguir-los. La firma de Cupertino juga amb avantatge: ja és present per defecte als iPhone i altres aparells (n’hi ha uns 1.300 milions, que circulen pel món!). La recent adquisició d’Apple de Shazam, el programa de reconeixem­ent musical de les cançons, obre la porta a nous desenvolup­aments. A més a més, com que forma part d’un gegant que obté beneficis i que cotitza a Wall Street, la rendibilit­at d’Apple Music no és el primer.

Discurs diferent per a Spotify, que sí que ha de quadrar els comptes. “Spotify està ficada en una cursa contra rellotge per a la seva supervivèn­cia”, deia a Le Figaro Louis Morales-Chanard, de Publicis. En tot cas, fins que els ecosisteme­s quedin separats, a Spotify poden estar tranquils, perquè canviar d’una plataforma a l’altra no és senzill. “Ningú no es vol donar de baixa i passarse a Apple Music i haver de tornar a fer les llistes de cançons des de zero”, subratlla Carlos Martínez, del portal Industriam­usical.es. Segons ell, “Spotify haurà d’integrarse amb assistents vocals domèstics, o desenvolup­ar el seu o buscar una aliança amb Google”. Només és el principi.

 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ??
LUCAS JACKSON / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain