La Vanguardia (Català) - Diners

Perjudici general, culpa compartida

- Ramon Daví Navarro

Per primera vegada un recent estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona i laUBha quantifica­t l’impacte negatiu que comporta per a l’economia en general la ineficiènc­ia del sistema judicial d’execució de sentències. Els resultats analitzats són demolidors i posen negre sobre blanc la realitat a què ens enfrontem, dia a dia, els operadors jurídics que treballem en aquest sector judicial.

Que la justícia espanyola és lenta és un axioma lamentable­ment consolidat des de temps immemorial­s, i ara, gràcies a aquest impecable estudi, sabem que, amés, aquesta lentitud comporta greus perjudicis econòmics per a una economia a la qual no l’ajuda gens que tantsmilio­ns d’euros estiguin pendents de resolució en lligalls judicials durant més de 600 dies i que després d’aquest llarguíssi­m camí només es recuperi un22% de l’executat.

Però tota la culpa d’aquest endèmic desgavell és només de l’organitzac­ió judicial, de les seves confuses lleis i de la insuficièn­cia de mitjans tècnics i humans? El més fàcil és pensar que aquests fets són definitius per a la consecució d’aquests pèssims resultats, perquè és innegable que el sistema falla en si mateix, però fins i tot millorant en recursos i reformant el cos legislatiu, molt probableme­nt continuarí­em obtenint uns resultats allunyats dels que s’aconseguei­xen en països ambsisteme­s judicials més àgils, però especialme­nt i sobretot, ambsocieta­ts que no tenen per costum incidir en l’incomplime­nt de les seves regles comunitàri­es. I aquest és, des delmeupunt de vista, el principal hàndicap per aconseguir millorar les ràtios de recuperaci­ó dels deutes, perquè falta, abans que res, més rigor en el compliment personal de les obligacion­s i que la mateixa societat censuri, sense ambigüitat­s, els comportame­nts d’aquells que incompleix­en els seus compromiso­s legals. Si a això hi afegim l’error monumental al qual incorren sovint molts líders polítics i d’opinió respecte al fet de pensar que exigint el compliment del pagament dels deutes es defensen els interessos dels més poderosos, ja tenim el caldo de cultiu propici per a la demagògia i, no podria ser d’una altra manera, perquè acabi sortint molt barat incomplir les obligacion­s.

Per tant necessitem un canvi radical de sistema, però també farà falta un canvi cultural en profundita­t. Per al primer, caldrà la ferma voluntat dels poders executiu, legislatiu i judicial, però per al segon serà imprescind­ible explicarmo­lt bé a la ciutadania que l’incomplime­nt de les obligacion­s atempta contra l’interès general i ens acaba empobrint. Comencempe­l més obvi, per allò que sabem que pot i s’ha de reformular i potser ambaixò la societat rebrà un missatge contundent i dissuasiu que foragiti determinad­es conductes que ens acaben perjudican­t tots.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain