La Vanguardia (Català) - Diners

“Tornen els dimonis”

- Laura Sierra

Els mercats en aquests moments cremen, i és que des que divendres passat elDowJones va caure 666 punts, el paper cou. Tornemals inferns, cal preocupars­e’n? El ral·li de Nadal va donar continuïta­t durantunme­sde gener que molts de selectius es van veure en màxims. AEspanya, l’Ibex 35 tancava elmesambal­ces del 4%, en els 10.451 punts. El nivell de complaença era tal, els indicadors demomentes­taven tan sobrecompr­ats, que l’altitud va anar escalfant les brases al so de les expectativ­es de la Fed. I finalment, l’inevitable: les probabilit­ats d’una pujada de tipus es disparen i es desencaden­a elpànic. L’índex Fear & Greed, indicador de sentiment dels operadors de mercat, gira bruscament fins anivells d’extremapor.

L’economia global, tot i això, no està per entrar en recessió. Les dadesmacro­continuen sent positives, imalgrat que amenaci el fantasma de la pujada de tipus, no veig Europa en direcció a aquell viarany, i encarameny­ssense unes dades d’inflació sòlides queho avalin. Inquieta, doncs, la plena ocupació als Estats Units? Ofusca unrepunt accelerat dels tipus a l’altre costat de l’Atlàntic?

Davant els forts descensos viscuts aquesta setmana, iper donar una visió optimista, permeteu-me assenyalar quenos’ha vist una entrada massiva en els valors refugi per excel·lència, l’or i eldòlar. El bo alemany esmanté anivells de la setmana passada, ipel que fa a les lletres del Tresor a 10anys dels Estats Units, la volatilita­t repunta però la rendibilit­at esmanté per sota delsmàxims­de la setmana anterior. El joc està servit, l’adrenalina s’apuja als parquets i la caiguda és important. L’economia està malalta o somdavant les rebaixes de febrer? Els mínims s’han de decidir, però el potencial de revaloritz­ació amitjà termini continua sent apetitós. Sinoplou al febrer, nohi habon prat ni graner.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain