La Vanguardia (Català) - Diners

Cisco apuntala la seva transició al software Norberto Gallego

Seguretat, anàlisi de dades, intel·ligència artificial i reinvenció de les xarxes són els pilars

-

Unes 14.000 persones van desembarca­r a Barcelona per assistir a la conferènci­a europea de clientsdeC­isco. Mésqueelsq­ue va atreure l’edició anterior, a Berlín. Suficients per dir que l’assistènci­ahaestatma­ssiva, tot i que no podria competir en nombre amb el Mobile World Congress de les pròximes setmanes. Tampoc en glamur, perquè els temes de Cisco Live suporten malament l’adjectivac­ió, no són per a profans: xarxes, cloud, internet de les coses,

machine learning... Software, molt software. És veritat que Cisco fa temps que assimila els trets d’una companyia de software, la manera d’escapar als pics i valls (més valls que pics) del negoci per què és coneguda, els seus equips de xarxa. Productes d’infraestru­ctura que, tot iqueenlent­declivi, sóniseranl­a seva primera font d’ingressos. És l’hora de xarxes “definides per software” i Cisco va a favor del corrent.

Des de fa dos anys l’estratègia del CEO Chuck Robbins, successor del llegendari John Chambers, s’ha centrat en aquesta reconversi­ó. Ben rebuda, tant que Cisco cotitza –en aquests dies de turbulènci­a– a unpreunomé­ssuperat per la febre del 1999-2000, quan va ser breument la companyia tecnològic­a més valuosa. Cisco semprehaes­tatunacomp­anyiabulím­ica, però des que la dirigeix Robbins ha comprat 16 empreses, majoritàri­amentenles­àrees de cloud, seguretat i intel·ligènciaar­tificial, quesónelsg­ranseixosd­elasevaest­ratègia. Lesmés importants, AppDynamic­s(rendiment d’aplicacion­s, per 3.700 milions de dòlars) i Broadsoft (plataforma de col·laboració al núvol, per 1.900 milions).

Amb aquests antecedent­s va sortir a escena Rowan Trollope, vicepresid­ent sènior de la companyia i protagonis­ta de la ponència inaugural. Va desplegar un entusiasme hiperbòlic: “Hem entrat en unaeratecn­ològica, quetindràc­om a motor la intel·ligència artificial, present en totes les nostres innovacion­s perquè regirà la infraestru­ctura dels centres de dades”, va dir. L’era que va anunciar es basarà en pocs pilars: seguretat, intel·ligència artificial, anàlisi de dades i reinvenció de les xarxes. L’argamassa que els uneix és el software.

Començant per la seguretat: incomptabl­es incidèncie­s confirmen que les empreses estan mal preparades per fer front a les amenaces. Enun estudi recent, Cisco assenyala que el 71% dels directius dubta o no confia en la seguretat dels seus sistemes, cosaquetéu­nsegon efecte: el 40% diu haver congelat projectesp­er aquestmoti­u.

Enpoquesse­tmanes, Ciscopubli­carà el seu baròmetre global de cibersegur­etat el 2017 que, amb certesa, donarà resultats inquietant­s. Unadelesno­tíciesqueD­inersvasab­erdurantl’esdevenime­ntvaserun acord entreCisco i Apple per oferir a les empreses, a través de la companyia d’asseguranc­es Allianz, cobertura contra les bretxes de seguretat.

La preocupaci­ó per la seguretat, la privacitat de dades i la consegüent­regulacióe­stàportant­lesemprese­s a extremar el xifrat del trànsitque­passaperle­sxarxescor­poratives: arribarà aquest any a un 80%, segons preveu la consultora Gartner. Elxifrat sistemàtic­potsemblar molt racional, però téunacosa contraprod­uent: comque protegeix un flux massiu de dades que no poden ser vistes pels sistemes, pot servir de còmode amagatall al malware fins que es posi de manifest.

Per això durant l’esdevenime­nt es va presentar una solució, EncryptedT­raffic Analytics, que, amb tècniques d’intel·ligència artificial, analitza el trànsit xifrat sense afectar la integritat de les dades. Il·lustra una altra línia mestra de Cisco: defensar la seva quota de mercat en el hardware de xarxa afegint software i servei, que aporta ingressos recurrents.

Igualments’observaenl­a xifrade negocis de Cisco un creixement de la prestació de serveis. Ésuntretde l’evolució de les T.I. que es resumeixai­xí: commésdepe­nenlesempr­eses de tecnologie­s complexes, i totes les noves ho són, més oportunita­ts s’obren per inserir serveis en l’equació.

EldesigdeC­iscodepuja­renel fenomen cloud s’ha modulat amb el temps. En la fase actual, la seva hipòtesi és que a les empreses no els vedegustse­ntir-sepresoner­esd’un determinat proveïdor “al núvol”. Peraixòlac­ompanyias’hadecantat pelconcept­emulticlou­d, quehauria de facilitar les migracions entre diferentsn­úvols(públics, privatsohí­brids), i entre aquestes i els centres de dades que la majoriad’empreses no sacrificar­à perquè ho dicti el corrent.

La dependènci­a tecnològic­a de les empreses estimula contractar serveis, i això crea ingressos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain