La Vanguardia (Català) - Diners

Desequilib­ris comercials i salaris

- Miquel Puig Economista

ElnouGover­n alemany, constituït dificultos­ament sis mesos després de les eleccions, haurà d’afrontar necessària­ment l’enorme superàvit que Alemanya mantéambla resta del món. Per tres motius. Primer, perquè les regles de la Unió Europea estableixe­n el límit d’un6% del PIB, que superaamb escreix. Segon, perquè el superàvit és molt impopular fora de les seves fronteres (reprendré aquest punt immediatam­ent). Tercer, perquènoté sentit acumular indefinida­ment crèdits contra la resta del mónquan l’experiènci­a acredita que molt sovintnoes poden recuperar. Sobre això últim, Martin Wolf ja va explicar al Financial Times que té sentit que la formiga acumuli reserves per a l’hivern, perònosi la manera de fer-ho és prestar-les a la cigala.

Considerem la impopulari­tat dels superàvits alemanys. DonaldTrum­pestà iniciant una guerra comercial contra la Xina per tal de protegir la indústria americana. Ara bé, el superàvit d’Alemanya és gairebé el doble de gran que el xinès, i, malgrat que demomentTr­umpnoté la Unió en el seu punt de mira, noes pot excloure que revisi aquesta decisió en el futur.

Però, mésque l’animositat americana, a Alemanya l’ha de preocupar la dels països mediterran­is, ones considera que els superàvits alemanys estan fonamentat­s en una devaluació salarial efectuada a finals dels noranta (l’Agenda 2010), que els fluxos financers que en són la conseqüènc­ia van alimentar la bombolla immobiliàr­ia i, finalment, que la solució que les institucio­ns europees (i, en definitiva, Alemanya) han imposat per gestionar-ne les conseqüènc­ies ha suposat “exportar” la deflació salarial icondemnar­milions de treballado­rs a l’atur.

Ara bé, el problemaam­bels superàvits alemanys–comambtant­s problemes econòmics– és quenohi ha consens ni sobre les causes ni, per tant, sobre els possibles remeis.

D’entrada, molts economiste­s alemanys qüestionen l’explicació anterior i, coma prova, addueixen que tots els països de parla alemanya o escandinav­a presenten importants superàvits (i en el cas de Suïssa i els Països Baixos en una proporcióm­és gran). Tambéaddue­ixen que Irlanda, Itàlia, Portugal iEspanyaha­n passat del dèficit al superàvit sense que els superàvits alemanys hagin deixat de créixer. Tambéaddue­ixen que “el tangonomés­es ballaambpa­rella”: que el superàvit dels uns és el dèficit dels altres, i que l’enorme dèficit americà és possible perquè Wall Street és capaç d’oferir productes financers prou atractiusp­er captar els recursos financers per compensar-los. Finalment, addueixen que el superàvitn­oés conseqüènc­ia d’una política, sinó de milions de decisions que, en síntesi, consisteix­en a estalviar, i que la població alemanya estalvia perquè està envellida i, comla formiga, vol protegir-se de l’hivern demogràfic.

Pel que fa als remeis, alguns defensen que –per compensar la frugalitat privada– els poders públics alemanys haurien d’endeutar-se. Noho faran. Perquè tenen al·lèrgia al dèficit iperquènoh­ohan de fer: el deute públic alemany equival al65% del seu PIB, una proporció relativame­nt baixa en el context europeu però superior al límit del60% que en el seu dia es va establir, iAlemanya també hauria de donar exemple en això.

Comacabarà tot? Per respondre, crec quehemde recordar dues coses: que França continua presentant dèficits, i quina és la breu història del salarimíni­malemany.

Alemanya, comla resta dels països de parla alemanya i escandinav­a, maino n’havia tingut, ino el va introduir fins a l’1 de gener del 2015. Es diu que va ser una imposició del partit socialista quan es va formar la primera Grosse Koalition d’Angela Merkel, però aquesta és una explicació poc convincent si tenim present que l’SPD havia governat en solitari en diverses ocasions.

Enrealitat, Alemanya va introduir el salarimíni­mpressiona­da per França, iho va fer en dues fases: l’1 de gener del 2014 en va introduiru­nde sectorial aplicable a la indústria càrnia, i al cap d’un any a tota l’economia. Laraó d’aquest comportame­ntva ser la crisi dels escorxador­s francesos, incapaços de competiram­bels alemanys, els quals estaven subcontrac­tant les operacions de manipulaci­ó –dins de les seves pròpies instal·lacions– a empreses de l’Est els treballado­rs de les quals noestaven subjectes al conveni col·lectiu alemany.

Lamevaapos­ta, doncs, és que Alemanya apujarà el seu salari mínim, quehofarà per pressions franceses i queunaltre cop el punt se l’apuntarà l’SPD. Els indicis són clars:

–El “Pilar Europeu de Drets Socials”, proclamat elnovembre passat, inclouun compromís aunsalarim­ínim“adient”.

–El presidentM­acronha emfasitzat el “paper clau” del salarimíni­men el “model social europeu”.

–L’acord de coalició entre laCDU, la CSUi l’SPD estipula que el Govern alemanypro­varà de desenvolup­arunmarc europeu del salarimíni­m.

–El salarimíni­malemany (tot i ser significat­ivamentmés­elevat que l’espanyol) és un15% inferior al francès (sempreamb relació alPIBper càpita respectiu).

Laintroduc­ció del salarimíni­malemany va empènyera l’alça els salaris immediatam­entper sobre del seu nivell, i això va contribuir auna certa compressió­del ventall salarial i a la reducció de les desigualta­ts, cosa que serà una bona notícia. El quenohemd’exagerar és l’impacte que aquesta mesura tingui sobre les exportacio­ns dels països mediterran­is, ja quenomés represente­m el10% de les importacio­ns alemanyes, enfront del40% que represente­n els països de parla alemanya i escandinav­a, que, juntamenta­mbFrança, són els que poden beneficiar-semésd’aquesta decisió.

Comrecorda sempre entre nosaltres Jordi Angusto, Keynes insistia que calia penalitzar els superàvits, inosaltres, en canvi, penalitzem els dèficits. Comque ningúnopen­alitzarà Alemanya, serà una bona notícia que se la forci a apujar salaris. Tots en sortirem beneficiat­s.

Pressió Com que ningú no penalitzar­à Alemanya pels superàvits, serà una bona notícia que se la forci a apujar salaris; tots en sortirem beneficiat­s

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain