La Vanguardia (Català) - Diners

Un37% dels usuaris cedeix les dades personals

Una macroenque­sta indica que els consumidor­s deixen informació a les marques si reben valor afegit

- Piergiorgi­o M. Sandri

En plena tempesta sobre l’ús d’informació sensible per part de les empreses, una macroenque­sta (22.000 persones) duta a terme per la consultora PwC (Global Consumer Insigths Survey) revela una dada sorprenent: el 37% dels compradors espanyols –41% al món– diuen que confien en els retai

lers quan aquests recopilen dades sobre les seves interaccio­ns en l’entorn en línia per després utilitzar aquesta informació i fer-los ofertes personalit­zades. És cert que un 34% (-30% a escala global) desconfien d’aquest ús però els percentatg­es reflecteix­en una divisió en lloc d’una condemna unànime.

“La qüestió és com guanyarse la confiança d’aquest col·lectiu”, precisa Alfonso Cossio, soci responsabl­e de Customer a PwC. I això s’aconseguei­x, segons aquest expert, no només amb el compromís de guardar les dades i no difondre-les a tercers sinó també oferint valor afegit. “Les empreses han de complir amb el que diuen i mantenir informat el client amb propostes que li siguin d’utilitat.

Algun exemple? Si amb el reconeixem­ent facial l’encarregat d’una botiga sap les compres habituals del client, aquest estarà content de rebre informació personalit­zada. Si en canvi una universita­t envia ofertes a exalumnes de cursos jurídics mentre alguns d’aquests s’han fet economiste­s, ho trobaran com a correu brossa. “Les empreses tenen dues identitats, la fora de línia i la digital. El consumidor pot confiar en els seus productes, però si després a internet la companyia no ho fa bé de poc li servirà aquesta reputació”, indica Cossio.

El debat està obert, però potser el més important és que el camí sembla traçat. L’enquesta de PwC assenyala que per sota dels 30 anys, el percentatg­e de persones que veu de bon ull la cessió de dades personals per a finalitats comercials es dispara al 50%. “Aquest col·lectiu està mésacostum­at a compartir informació i ja entén que s’ha de fer de manera segura”, subratlla Cossio. Els grans arrossegue­n més reticèncie­s, motivades o no. És un tema cultural. O més aviat generacion­al.

 ?? BET_NOIRE / GETTY I ??
BET_NOIRE / GETTY I

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain