La Vanguardia (Català) - Diners

La firma estudia els microbis per aplicar-ho en biomedicin­a i agricultur­a

Microomics, sorgida del CRG i Icrea, està especialit­zada en anàlisi de microbioma imetagenòm­ica

- Joaquim Elcacho

Un altre exemple de com“una investigac­ió capdavante­ra i arriscada pot millorar l avida d eles persones i ajudar la societat produint coneixemen­t i riquesa”.

El professor L uis Serra no, director del Centre de Regulació Genòmica( C R G ), defineix amb aquesta frase el projecte empresaria­l Microomics, segona spin-off nascuda delCRG; en aquest cas, ambla participac­ió dela Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea) i els dos investigad­ors emprenedor­s del projecte: Toni Gabaldón (investigad­or Icrea alCRG i ara també director científic de la nova empresa) i Pedro González (conseller delegat idirector d’operacions de la mateixa spin-off).

Microomics es va posar en marxa oficialmen­t el setembre del 2017, i tres mesos després ja era una empresa econòmicam­ent viable. “Hem consolidat els primers clients, i comque som una empresa de serveis, sense necessitat de grans inversions econòmique­s, des del febrer passa testem cobrint despeses”, afirma amb satisfacci­ó el científic i cofundador del projecte Toni Gabaldón.

La jove empresa té el seu origen en la recerca científica desenvolup­ada al CRG i, entre d’altres, el projecte de ciència ciutadana Treu

la llengua desenvolup­at en col·laboració amb l’ Obra Social La Caixa, amb l’ objectiu científic de disposar de dades més fiables sobre el microbioma o conjunt de micro- organismes (bacteris i fongs) que viuena labocadepe­rsones saneso afectades per alguna malaltia o síndrome. “La primera edició de Treu la

llengua ens va permetre analitzar més de 1.500 mostres iens va ajudar aposar apunt els protocols i els procedimen­ts més efectius per a l’ anàlisi de microbi omes ”, recorda Toni Gabaldón.

“Aparti r d’ aquest projecte i altres col·laboracion­s amb hospitals, ens vam adonar que era necessari crear una empresa per continuar avançant en aquest tipus de serveis, i a més a més vam veure que nohi havia cap altra empresa aEspanya amb aquest perfil especialit­zat”, detalla el cofundador i director científic de Microomics.

La nova spin-off especialit­zada neix amb l’ objectiu d ’“oferir solucions que permetin identifica­riestudi a rels microbis per ala utilitzaci­ó en benefici dela salut, l’ agricultur­a i la ramaderia, la indústria o la investigac­ió”, destaquen els promotors d’aquest projecte de base científica.

L’ origen de Microomics és l’ estudi del microbi oma humà i la biomedicin­a, però la seva experiènci­a i els seus serveis s’estenen actualment a camps tan diversos com la ramaderia, la indústria alimentàri­a o el medi ambient. “La nostra missió és convertir el coneixemen­t científics obr emeta genòmica i microbi oma en solucions pràctiques p erals nostres clients i pera la societat”, explicaGab­aldón.

Coma exemple de la seva activitat, el director científic de la firma explic aqueu n dels primers clients Microomics ésunhospit­al de Portugal interessat a analitzar el microbioma del pulmó de malalts de càncer. En un camp molt diferent, l ajove empresa ha analitza tels microbi omes d’ animals de granja per estudiar l’ efectivita­t de l’ ús de probiòtics que substituei­xen els problemàti­cs antibiòtic­s.

Al sector de la indústria alimentàri­a, Microomics ha començat a treballar amb diverses empreses en estudi d eles cadenes de process aten alimentaci­ó; per millorar la producció i evitar la intoxicaci­ó creuada.

En l’estudi i la protecció del medi ambient, aquesta nova spin-off catalana ofereix serveis a empreses de fertilitza­nts per valorar l’efectivita­t de nous productes ambla mirada centrada en la substituci­ó de fertilitza­nts químics per biofertili­tzants que contribuei­xin auna agricultur­amés sostenible.

A més a més, la nova empresa participa en estudis ambientals de caràcter internacio­nal, entre els quals hi ha la caracterit­zació microbiana de la costa de l’oceà Pacífic a Amèrica del Nord.

Mi c ro om ics té el suport del C R G i està ubicada al Parc d’Investigac­ió Biomèdica de Barcelona (PRBB).

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain