La Vanguardia (Català) - Diners

Macron ho aposta tot a les reformes

El jove president creu que té la missió essencial de dinamitzar una França massa anquilosad­a

- Eusebio Val París

V ase runa exageració provocador­a i festiva, però va poder apel·lar també al subconscie­nt col·lectiu d’una part rellevant de la societat francesa. En la marxa de l’ esquerra radical, al centre de París, el 5 de maig, un manifestan­t exhibia un fotomuntat­ge, atall de quadre antic, d’ un Em manuel Ma cron caracterit­zat com Lluís XIV, el Rei Sol, paradigma de la monarquia absolutist­a.

Amb aquesta caricatura no només es volia criticar el suposat tarannà autoritari i la gestió molt vertical del jove president francès. Re- trocedir a Lluís XIV significa, així mateix, qüestionar un lema sacrosant des de la Revolució Francesa i que presideix encara les façanes de les escoles: “Llibertat, igualtat, fraternita­t ”. El desafiamen­tdeMacrone­nel seu afany reformista és mantenir un equilibri entre aquests conceptes, que els seus compatriot­es mamen des del bressol. Desprésd’unanya l’Elisi, Macron es troba en ple pols per imposar la seva agenda transforma­dora. L’Hexàgon no és territori fàcil per a aquesta tasca. Les vagues a l’empresa de ferrocarri­ls(SNCF) i aAir France, les protestes estudianti­ls, dels jubilats i d’altres col·lectius mos trenque hi ha fortes resis t è n c i- es socials. Hi han hagut episodis esporàdics de violència a càrrec de grups radicals.

El president vol liberalitz­ar iaugmentar l’eficàcia, al sector públic i al privat. La seva obsessió és canviar un país que veu massa anquilosat, corporativ­ista, panxaconte­nt i al·lèrgic al risc. Està convençutq­ue va ser elegit perdurat erme aquest amissió i no una altra. La seva presidènci­a serà una fita reformador­a ono serà. Horepeteix sense parar.

En una entrevista recent amb el canal públic France 3, Macron va insistir en el seu sever diagnòstic. “Som França, i França és un país quenoesref­orma–esvalament­ar– . No som escandinau­s ni anglosaxon­s”. I va assegurar que està d’ acord amb qui lava definiren una ocasió com “un país d’aristòcrat­es igualitari­s”.

AMacron li agrada fer servir sovint el símil de la cordada, dels escaladors. L’objectiu de les seves polítiques és permetre que els més forts, els més agosarats, tinguin facilitats, quenose’ls posin obstacles per pujar a dalt de tot. Alhora, aquests pioners estiren la resta, perquè assumeixen la responsabi­litat de l’èxit conjunt de l’expedició.

Els crítics argumenten que, darrere dela metàfora del acordada, es parapeta el darwinisme social, un model que s’ arrisca a llis carca pala insolidari­tat. Les primeres decisions fiscals –supressió de l’impost a la fortuna, baixada de la tributació dels guanys del capital i altres mesures– li van fer guanyar-se l’etiqueta de “president dels rics”. Ja no s’ha pogut desprendre d’aquest llast odiós. El president és molt conscient que tirar endavant el seu reformisme liberalitz ador–una exigència del context europeu i global– i preservar paral·lelament la cohesió tradiciona­l francesa serà difícil. Dona per descomptad­es les tensions. Les assumeix com un peatge inevitable. Noes fa enrere. El professor d’Economia Jean Pisani-Ferry, un dels autors del programa electoral de Macron, ha advertit que en una economia d’ innovació, com laque pretén el president francès, és inevitable que creixin, simultània­ment, la prosperita­t i la desigualta­t. Posa com a exemple els Estats Units, on 7 de les 10 persones més riques han estat empresàrie­s de noves tecnologie­s. Tot i això, l’economista recomana a Macron més esforç d’empatia i de mobilitzac­ió social positiva, que s’inspiri en exemples històrics de líders democràtic­s que van arrossegar el seu país, com Roosevelt, Kennedyofi­ns i tot, desd’unaposició política oposada, Reagan.

Macronté tendència a respondre a les crítiques amb impaciènci­a i arrogància, a no buscar la concertaci­ó. No va agradar gens quan va desenterra­r la paraula “ganduls”, una mica passada de moda, per als qui s’ oposaven ala reform adela legislació laboral, la seva primera mesura de gran envergadur­a. Lava prendre, per decret, el 23 de setembre de l’ any passat. La cerimònia de firma va ser semblant a les que fa Trump.

És freqüent que s’ acusi el president de menysprear els més humils, de comportar-se com un tecnòcrata elitista, com l’antic executiu de la banca Rothschild que va ser. Li van tornar a retreure aquesta actitud quan va establir un

El titular de l’Elisi coneix les dificultat­s de canviar “un país d’aristòcrat­es igualitari­s” Després de les primeres mesures fiscals, li van penjar l’etiqueta de “president dels rics”

 ?? CHRISTIAN HARTMANN ?? Macron compara la seva política a una cordada en què els forts estiren la resta, però l’acusen de darwinista social
CHRISTIAN HARTMANN Macron compara la seva política a una cordada en què els forts estiren la resta, però l’acusen de darwinista social
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain