La Vanguardia (Català) - Diners

Transforma­ció amb vista a la seguretat

Mútua General de Catalunya aborda la seva transició tecnològic­a cap al núvol híbrid

- Norberto Gallego

Nous mutualiste­s, nadius digitals, reclamen models de servei d’acord amb els temps

Que Mútua General de Cataluya sigui una entitat sense ànim de lucrenotre­u que hagi de ser competitiv­a en un sector, les asseguranc­es de salut, que es caracterit­za per un ús intensiu de les tecnologie­s de la informació. És un sector, per cert, en què es fa notar la presència com a usuaris d’una generació de nadius digitals que esperen un nou model de relació am bel prestatari de serveis. Sobre aquesta doble premissa descriu Toni Ayala, director d’innovació, la digitalitz­ació d’una entitat fundada el 1984 que té 80.000 socis mutualiste­s: “El focus en l’usuari no és un missatge, te l’has d’aplicar”.

“Hem aparellat dues transforma­cions. Una, portar processos almode cloud; una altra, replanteja­r els que es queden internamen­t com si es fessin en cloud. Aquesta és la nostra manerad’entendre el núvol híbrid”, explica Ayala. Aclareix que no està previst substituir els centres de dades ni externalit­zar-los, “però, clarament, la idea és que tot funcioni amb l’aparença més gran de cloud; si en el futur calgués aprofundir, ho tindríem més fàcil”.

Des del 2016, el nombre de projectes de tecnologie­s de la informació s’ha duplicat per respondre a la demanda. “Tenim més mutualiste­s per atendre i per fer-ho no només necessitem més capacitat sinó avançar per poder oferir serveis com consultes per vídeo o xat, autoritzac­ions electròniq­ues... que eren impensable­s fa uns quants anys”.

La conversió al model cloud no és u nacte èpic. El pragmatism­e va començar perles aplicacion­s no crítiques, el que A yala expressa com“no passar de zero a cent [...] has de planificar; nosaltres vam començar per implantar l’Office 365 [l’oferta de softwareco­ma servei deMicrosof­t] que és una autèntica transforma­ció”.

Abans de fer aquest pas, va caldre prendre una altra decisió, trencar l’històric lligam amb Linux i passar-se aWindows. “Sense negar els avantatges que té el software open source, els nostres empleats [uns 300] se sentenmés còmodes amb les eines associades aWindows; cada vegada que apareix un dispositiu nou, descobreix­es que hi ha un driver per a Windows però no per a Linux [...] Així, ens vam anar decantant naturalmen­t per Microsoft”. Cosa que no deixa de tenir gràcia, apunta el cronista, quan Microsoft ha abandonat la seva malvo- lença cap a Linux i al seu Azure es beneficia de la compatibil­itat.

La transició de la Mútua a l’Office 365 ha estat ràpida i la de Linux aWindows “una mica menys ràpida perquè vam aprofitar per renovar l’equipament dels usuaris [...] La integració de les aplicacion­s pròpies amb el mode SaaS [software com a servei] “ha desmentit els temors que pogués significar una càrrega de treball excepciona­l”.

Posats a repassar una experiènci­a real de transforma­ció –que no són maicomse suposa a les taules rodones–, la conversa aborda un punt crític, la seguretat. Comaorgani­tzació dedicada a l’assistènci­a sanitària, “les dades personals que gestionem tenen legalment un rang de protecció avançada, per la qual cosa aquesta era una qüestió de primer pla”.

L’estratègia de cloud híbrida requereix traslladar al núvol de Microsoft part de les càrregues de treball locals. Per prevenir atacs als llocs de treball es buscava un reforç addicional a la protecció que ofereix de sèrie Office 365 i, alhora, simplifica­r els accessos des de dispositiu­s múltiples. Després d’analitzar alternativ­es, es va escollir la plataforma Deep Security 10, subministr­ada per TrendMicro i integrada in situ per Inforein.

Aquesta solució aporta una protecció dissenyada específica­ment per al núvol però que s’integra amb els dos centres de dades des dels quals la Mútua General de Catalunya centralitz­a els processos de les seves 23 delegacion­s. Destaca Ayala: “El definitiu, el que ens va atreure de la proposta de TrendMicro va ser que simplifica la visibilita­t i el control dels incidents de seguretat que es produeixin; dona molta tranquil·litat en el dia a dia”.

A més, i no és gens secundari, serveix de punt de partida per al compliment del Reglament General de Protecció de Dades, que entrarà en vigor el 25 de maig. “Ens sembla una bona base per al projecte de seguiment permanent del RGPD des del primer dia, que ara mateix estem muntant. Més oportú, impossible”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain