La Vanguardia (Català) - Diners

Àsia està protegida 20 anys després

Les economies asiàtiques es blinden amb reserves de milers de milions de dòlars després de les crisis del 98

- Andy Robinson

Una fuga de capitals de les economies emergents, entre les quals els països asiàtics, és “inevitable”, va advertir la directora gerent Christine Lagarde a Bali aquesta setmana. Poques vegades es fan previsions amb tanta seguretat a l’FMI. Però quan es tracta del comportame­nt ciclotímic dels inversors globals, l’experiènci­a de les últimes dècades ésuna guia exacta.

El cicle sempre és igual: quan la Reserva Federal apuja els tipus d’interès i s’aprecia el dòlar, els milers de milions de dòlars que han buscat rendibilit­ats més grans durant els anys de baixos tipus als EUA, de sobte fan marxa enrere i tornen al mercat de bons del Tresor dels Estats Units. Va passar el 1980 quan Paul Volcker va provocar la crisi de deute llatinoame­ricà. Va tornar a passar el 1994 quan Alan Greenspan va desfermar la crisi tequila aMèxic.

Però el que més es recorda en aquesta assemblea és la greu crisi asiàtica del 1997-1998, quan l’apreciació imparable del dòlar va provocar una fuga devastador­a de capitals des de Tailàndia, Corea del Sud, Singapur Taiwan, Malàisia, Hong Kong, Indonèsia i d’altres. Tots aquests països havien intentat controlar la inflació vinculant les seves divises al dòlar. Quan l’esgotament de les seves reserves de divises els va forçar adeixar flotar les sevesmoned­es, el resultat va ser la crisi de deute més gran de la història fins aquellmome­nt.

L’actuació de l’FMI aquell any, sotal a presidènci­a de Mi c he l Ca mdessus, va entraren la mitologia de l acomplexa relació entre els països asiàtics i l’FMI. Els paquets d’ajust que es van imposar des de Washington no només van incloure mesures draconiane­s d’austeritat, sinó exigències que els tigres asiàtics– Hong Kong, Singapur, Taiwan, Corea del Sud–i els altres països, liberalitz­essin els seus comptes de capitals per facilitar un accés més grans als seus sectors financers per part de bancs de Wall Street.

Robert Rubín, Larry Summers i Ala n G re ens pa n–els tres mosqueters que van sortira l aportada dela revista Time– es van ajuntar per deman armà dura aC am des s us criticant l’ anomenat capitalism­e asiàtic cron y, relacions endogàmiqu­es entre les empreses i la classepolí­tica. Camdessus va complir amb les directrius que arribaven del Tresor i la Feda Washington forçant els ajustos més durs des dela crisi llatinoame­ricana. Joe Stiglitz, llavors economista en cap del Banc Mundial, es va sumar a la indignació dels asiàtics des de dins de la institució bessona, i a més ambunapode­rosa crítica a les receptes de l’FMI.

20 anys després, l’espectre de la crisi encarar e correles institucio­ns de Washington. Circulava per l’assemblea una foto de Camdessus, a Jakarta el 1998, a peu dret i de braçospleg­ats mirantdema­nera amenaçador­a el president indonesi, el dictador Suharto, que firmava l’acord amb l’FMI que facultaria un rescat per 7.300 milions de dòlars. Lagarde s’ha vist forçada a desplegar el seu talent diplomàtic per esborrar la memòria d’aquella imatge ipreparar l’opinió pública a Bali per a l’arribada de milers de ministres i banquers centrals dels 189 països membres. La feina es complica encara més després del terratrèmo­l a l’illa veïna de Sulawesi i les crítiques al govern indonesi per la falta d’ajuda. Bali és una illa d’ inesgotabl­es reserves de simpatia quere p set milions de turistes l’any. Però fins i tot en aquesta illa hi ha protestes. Dijous passat un grup de manifestan­ts anti FMI va irrompre al luxós Hotel Westin. “L’FMI està forçant la privatitza­ció de serveis socials”, va dir una manifestan­t.

En aquests moments creix la por sobre la capacitat de les economies asiàtiques per mantenir les impression­ants taxes de creixement, més d’un 5,5% els últims quatre anys, liderades per l’Índia i Bangla Desh, que creixen per sobre d’un 7%. Però el creixement ha coincidit amb una forta expansió de deute provocat i la depreciaci­ó de les divises asiàtiques davant l’apreciat dòlar genera dubtes respecte a la capacitat de re finançar el deute denominat en dòlars. El Pakistan està negociant en aquests moment un possible rescat de l’FMI, cosa que desencaden­a recels aWashingto­n a causade la influència geopolític­a dela Xina en aquest pas, després de la concessió de crèdits bilionaris­de la Xina per a nova infraestru­ctura al Pakistan.

El cert és que l’FMI no podria tornara imposar mai el seu criteri a Àsia encara que hi hagi crisi de finançamen­t en aquest cicle de fugues de capitals. Primer perquè els seus propis economiste­s han abandona tels eu suporta la ràpida obertura dels comptes de capitals així com les mitjanes anticreixe­ment d’austeritat. El fons fins i tot defensa en algunes circumstàn­cies l’ús de controls sobre capitals, una de les reivindica­cions del president de Malàisia Mahathir Mohammad durant crisi del 1997-1998.

Les economies asiàtiques, a més estan blindades mitjançant milers de milions de dòlars de reserves de divises. Ja floten lliurement les seves divises. Però el més important és segurament la presència de la Xina. El gegant ha implementa­t la iniciativa Road and Belt, que facilita crèdits tous per a la construcci­ó d’ infraestru­ctures, i ha creat una xarxa d’institucio­ns financeres regionals per reduir la dependènci­a de les institucio­ns de Washington. “Són complement­s regionals; nosaltres som la xarxa de seguretat global”, va dir l’economista en cap del’ FMI responsabl­e d’ Àsia, C hangyong Rhee, que–una altra diferència respecte al 1997-1998, quan els tecnòcrate­s del fons eren principalm­ent occidental­s– és coreà.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain