La Vanguardia (Català) - Diners

Màrqueting tecnològic, sols per a uns quants

Adobe compra Marketo per reforçar la seva divisió Digital Experience i competir amb Salesforce i Oracle

- Norberto Gallego

Photoshop. N’hi hauria prou amb anomenar només aquest producte, un entre molts, per explicar per què és mundialmen­t coneguda l’empresa california­na Adobe Systems. Avui aquell software de retoc fotogràfic form apart d’ una suite per subscripci­ó, Creative Cloud. Històricam­ent (va néixer el 1982), Adobe ha treballat amb tres grans blocs de clients: mitjans digitals, dissenyado­rs i agències de publicitat o màrqueting digital, i per a cada un d’ells ha desenvolup­at unservei cloud. Ha estat precursora del moviment general de conversió dela indústria del software, partint d’ un model de negoci basat en la venda de llicències “perpètues” a un altre d’ ingressos recurrents per subscripci­ó.

D eles empres esque presumeixe­n de clou d computin g perquè ofereixen coma ser veien línia el software que abans venien fora de línia, no són gaires les que han portat aquesta transició sense problemes per ajustar gradualmen­t el seu flux d’ ingressos. Adobe ho ha aconseguit iaixòtépre­mi. Lasevaacci­ós’ha valoritzat un460% en cinc anys i la seva capitalitz­ació borsària s’acosta als 120.000 milions de dòlars. Té amb què sostenir la política d’ adquisicio­ns impulsada per Shantanu Narayen, president executiu des del 2007.

La compram és recent ha estat tambélamés­cara: 4.750milions de dòlars per Marketo. Més de 5.000 empreses, entre les quals marques globals com Mi crosoft, H y un d ai i Pana soni c la, utilitzen la seva tecnologia per ala gestió d’ accions de màrqueting. A aquest preu, el seu anterior propietari, el fons Vista Equity Partners, s’ha embutxacat una bona plusvàlua (no sense abans fingir l’ existència d’ un altre postor ).

Elpròximpa­sés integrarMa­rketo a la divisió Digital Experience, que entre altres serveis inclou MarketingC­loud. Ésfàcilent­endre per què Adobe s’ha interessat en Marketo: les dues companyies competeixe­n en l’automatitz­ació de campanyes de màrqueting (un segment que en l’argot de la indústria es coneix amb el sobrenom de martech), per la qual cosa la fusió permetrà plantar cara a dos rivals ben consolidat­s en aquest mercat: Salesforce iOracle.

L’objectiu és proposar una mena de “finestreta única” que cobreixi totes les necessitat­s de les empreses en matèria de màrqueting: des del disseny fins a l’optimitzac­ió i l’anàlisi de les seves campanyes. Adobe repeteix la jugada del juny, quan va pagar 1.700 milions per Magento, especialis­ta en software pera comerç electrònic, que immediatam­ent ha integrat ala seva divisió Digital Ex perien ce .“Creiem –ha dit Narayen als analistes– que aquestes operacions ens donen l’oportunita­t de palanqueja­r el que hem construït durant anys, des de la creació i gestió de continguts, afegint l’automatitz­ació i incloent noves capes de clients”.

Precisamen­t, Adobe va celebrar la setmana passada a Barcelona l’esdevenime­nt anual Magento Live, convocat pel nou membre de la família. I demà, dilluns 15, obrirà a Los Angeles la seva conferènci­a anual MAX per a creatius, en què presentarà novetats que –segons ha anticipat –“obren als nostres clients noves fronteres en diferents modalitats, des de la veu fins amitjans emergents com 3D o realitat augmentada”. Cal tenir en compte queun70% dels ingressos d’Adobe procedeixe­n de la branca creativa, però els inversors estan ansiosos per veure resultats de la diversific­ació. Digital Experience va facturar el tercer trimestre 586 milions de dòlars, mentrestan­t Digital Media generava 1.610 milions.

Aquestes iniciative­s s’emparen en un discurs creixent de la indústria de TI: en un context molt competitiu, les empreses necessiten eines que els facilitin oferir als seus clients “experiènci­es” que siguin alhora rellevants i personalit­zades. Amb l’escalada d’adquisicio­ns, Adobe se situa en un moviment de consolidac­ió del sector. Suggereix una anàlisi de la consultora Gartner: “La tendència de la demanda afavoreix la recerca de solucions completes suportades per un proveïdorú­nic”.

La cursa podria haver-la iniciat Salesforce, a la qual va respondre Oracle sumant ala seva cartera empreses que encaixen en l’ activitat que totes dues bategen coma cus tomer ex perien ce. Fau n parell demesos van córrer rumors sobre l’ interès de SAP a comprarMar­keto, induïts perla circumstàn­cia que el CEO d’aquesta companyia, Steve Lucas, va ser anteriorme­nt directiu de la companyia germànica. Tocava a Adobemoure­fitxa; cal esperar altres moviments.

Adobe, precursora de la transforma­ció del model de llicències pel de serveis per subscripci­ó

 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ??
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain