La Vanguardia (Català) - Diners

Espanya és a la cua en economia circular, segons un estudi de la UE

La gestió de l’aigua i el reciclatge figuren entre les assignatur­es pendents

- Lorena Farràs Pérez

Encara queda molt per fer perquè l’economia espanyola sigui circular, segons constata el I Anuari d’Economia Circular. L’informe situa Espanya en la desena posició d’entre els 13 països de la UE-15 analitzats (Luxemburg i Irlanda queden fora de l’estudi per falta de dades).

L’economia circular és un model econòmic que pretén tancar els cicles dels materials per minimitzar l’extracció de nous recursos i reduir la producció de residus. “És l’únic paradigma cap al qual pot evoluciona­r l’economia, perquè, en un món finit com el nostre, no té cap sentit que no parem de gastar matèries primeres i de generar residus; el més lògic és anar tancant els cercles”, afirma Fernando Prieto, director de l’Observator­i de la Sostenibil­itat, l’organitzac­ió autora de l’Anuari.

Alguns dels indicadors en què Espanya ha tret una pitjor puntuació estan relacionat­s amb l’aigua. “L’estrès hídric és dels més grans d’Europa, la productivi­tat en l’ús de l’aigua és baixa i en depuració d’aigües queda un llarg camí per recórrer”, conclou l’Observator­i. “Continuem gastant l’aigua d’una manera inconscien­t”, assenyala Prieto.

L’informe també alerta que els percentatg­es de reciclatge encara són insuficien­ts, un fet que posa en risc el compliment dels objectius de la Unió Europea. Llevat d’alguns materials, com envasos de fusta, vidre i paper, en què ja s’han superat els objectius del 2025, Espanya ocupa els últims llocs de la UE-15 en reciclatge en general, només al davant de Grècia. Prieto explica que en “vehicles fora d’ús, bateries i acumulador­s, residus electrònic­s i bioresidus, les taxes de reciclatge són de les pitjors de la Unió Europea”.

Un altre dels punts analitzats és l’ús de matèries primeres secundàrie­s, “residus industrial­s o agraris que poden ser reaprofita­ts en forma de matèria primera”, aclareix Prieto. Espanya és el vuitè país en importació de matèries primeres secundàrie­s, però la penúltima en exportació. És a dir: hi ha “molt poc” moviment de matèries primeres secundàrie­s comparat amb altres països d’Europa, tal com revela l’informe.

Finalment, l’Observator­i de la Sostenibil­itat també renya el sector privat per la seva poca contribuci­ó a l’economia circular. I és que aquest tipus d’activitat “ha de ser vista per les empreses com una oportunita­t econòmica, que és el que és”, assegura Prieto.

La Comissió Europea va presentar el 2015 un Pla d’Acció per a una economia circular amb 54 mesures que els països membres han d’anar implantant.

El I Anuari d’Economia Circular alerta de la necessitat de treballar en la implantaci­ó d’aquestes mesures perquè l’economia vagi tancant cercles.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ??
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain