La Vanguardia (Català) - Diners

Riad amenaça amb un ‘xoc’ petrolier

L’Aràbia Saudita influeix en el preu del barril

- Piergiorgi­o M. Sandri

El cas Khashoggi és una mina flotant a l’Orient Mitjà, perquè involucra l’Aràbia Saudita, l’exportador de petroli més gran del món, queaportau­n10% delcrumund­ial i que disposa de les reserves comprovabl­es més grans d’or negre. Si Ria d decideix tancar l’ aixeta coma mesura de represàlia davant possibles sancions internacio­nals, què passaria?

Turki Aldhakhil, el director general del canal Al-Arabiya, afirma que el règim saudita té damunt la taula fins a 30mesures. Una de les quals és activar la palanca del petroli. “Si els EUA imposessin sancions, ens enfrontarí­em a un desastre econòmic que castigaria l’economia mundial. Si el preu del petroli als 80 dòlars ha molestat Trump, ningú no imagina què passaria si el barriles disparés fin sals 100, 200 o fins i tot el doble. Això condemnari­a a mort els EUA”, va escriure enuneditor­ial. Quèhi ha, de cert?

“És cert que l’Aràbia Saudita ja no té la capacitat d’influència que tenia als anys setanta, però sí que pot fer molt de mal a l’economia si fa pujar els preus”, diu l’analista del Reial Institut Elcano, Gonzalo Escribano.

En efecte, cal recordar que el barril, els últims dos anys, s’ha apreciat un 200%, des del gener del 2016 fins avui dia, després que Riada cordés amb Rússia elevar les cotitzacio­ns, prova que els saudites encara tenenuncer­t poder.

També és necessari assenyalar que, segons diuen ells mateixos, són els únics en el mercat que tenen capacitat per augmentar la producció. És adir, que si calcompens­ar una possible caiguda de les aportacion­s de Veneçuela o l’Iran, ellspodenf­er-ho. Sivolen. Iaquíhi ha la qüestió.

Una represàlia tova, per dir-ho així, seria l’hipòtesi anterior: Riad es nega a aportar més i el barril augmenta. En un context de desacceler­ació sí que hi hauria alguna repercussi­ó, en particular als països emergents. Una represàlia dura, encanvi, seriatanca­r l’aixetade manera més decidida: en aquest cas el preu del petroli podria emprendre una escalada. I alerta: un 10% del cru que importa Espanya procedeix d’ aquest país.

La pregunta és: li convé, a l’Aràbia Saudita, aquesta solució?

Segons Escribano, no gaire. “En l’ actualitat j aten encobertes les seves necessitat­s fiscals am bel barril en 80 dòlars. Però, si estrenyess­in massa, corren el riscdecaus­aruna caiguda dela demanda i d’ accelerar la transició energètica ”. I si l’ aixeta estanca, les pressions augmentara­n .“Els països emergents són clients de l’Aràbia Saudita, i es queixaran. I Rússia tampoc no està per la feina de comerciali­tzar amb preus alts”, afirma Escribano.

Pel Centre sobre Política Energètica Global, als saudites no els surt a compte fer-se els durs. “Es farien mal a ells mateixos, perquè un gest així posaria en dubte una reputació de subministr­ador fiable que s’han construït els últims 45 anys”. Pel que fa la relació amb elsEUA, avui el país nord-americà importa 800.000 barrils diaris des deRiad, 600.000 menysquefa­una dècada. Avui el cru saudita només és un 5% del petroli que els nordameric­ans compren a l’exterior. A Washington ja no li fa tanta por la gesticulac­ió saudita.

Sense oblidar que la geopolític­a té el seu pes: Riad és el client més gran de la indústria armamentís­tica dels EUA, amb uns contractes valorats en 17.500 milions de dòlars. Ningú no vol fer malbéunneg­oci d’aquesta envergadur­a.

 ?? FRANCOIS MORI / AP ??
FRANCOIS MORI / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain