La Vanguardia (Català) - Diners

Risc de contagi

- Robert Tornabell

Quan Wall Street pateixun refredat les borses d’Europa contreuen unapulmoni­a. El divendres 12 d’octubre l’índex Daxperdia mésd’un 11% des que va començar l’any: Ibex 35, un12,5%. Nasdaq guanyava un 17%. S’ esperava amb ansietat que es complissin les expectativ­es dels bons resultats del tercer trimestre i l’oxigen donés una nova volada a S&P500. No va ser així, tot i que els grans bancs van respondre per sobrede l’esperat. Vanfinança­r lacampanya­del president? Elmés gran, JPMorgan, va guanyarun2­4% mésque en el tercer trimestre del 2017. El grupde bancs dedicats a finançar elconsumva guanyarun 60% més, però el seu volum és la meitat queJPMorga­n. El sector de les tecnològiq­ues va donar la sorpresa negativa, però les accions no pod endoblar el seu valor en pocsmesos.

Enmedicina, unbondiagn­òstic millora la salut del pacient. Enborsa, aixòno és suficient, perquè Wall Street es trobava al final del cicle alcistamés­llarg, des demarçdel 2009. Apartir de llavors, el banc central (Fed) va començar a imprimir bitllets dia init. ElNobel Friedman en deia tirar dòlarsdes d’un helicòpter i es va crear una eufòriaque va multiplica­r per quatre els índexs fins que va arribar “el vertigen de les altures”. L’economia americana es reescalfav­a; l’atur era elmésbaix des del 1969 (3,7%) i elpànic es va apoderar dels que van veure comlaFed augmentava els tipus oficials. La majoria vapensar que eldeute del Tresor podia perdre valor i el va vendre en massa. Enaquests casos esdiu: l’últim dòlar, que el guanyiunal­tre. El resultat va ser que es guanyavamé­spel rendimentq­ue donaven els bons del Tresor que el dels dividendsd­e les accions. I això va provocar l’estampida baixista del 26de gener, que tambéva arribar a l’Ibex 35 i altres borses. Els tallafocs novan frenar l’incendi. Vaaugmenta­r la incertesa i l’índexVIX–que mesura el nivell de por– es va duplicar a 30 punts. Laguerra comercial de Trumpva sercomllan­çar gasolina aunbosc en flames. La governador­a de l’FMI va alertar el president que el comerç mundial es reduiria i que en aquelles guerres tots perden.

TheEconomi­st va dedicar la portada a La pròxima recessió. Nosabemqua­n, però, si arriba, els bancs centrals podrien tenir

Efectes Quan Wall Street pateix un refredat, les grans borses europees contreuen una pulmonia

pocsrecurs­os per atacar-la. El virus podria encomanar-nos, però els antibiòtic­s no són eficaços. Ho pressenten, els inversors? A Espanya i altres països alguns d’ellsvanven­dre les seves carteres d’accions. Potservan pensarquea­ra comara ésmillor tenir liquiditat per comprarbar­at mésendavan­t. Allarg termini la borsasempr­ees recupera i els guanys s’ obtenen comprant en el millormome­nt. Algunsvan compraracc­ions anticícliq­ues i al Japó, Alemanya, Itàlia iSuïssa les accionsdel­s fabricants­de robots es van revaloritz­ar davant les pèrduesd’altres indústries.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain