La Vanguardia (Català) - Diners

Octubre indomable

-

Els octubres maleïts, sell inMayand goaway, ral·li nadalenc, aquests id’altres són alguns dels cèlebres aforismes que sentireu a la vidacoma inversors. “M’ha de servir de guia l’almanac?”, us deveu preguntar.

Sens dubte, l’estacional­itat ésun dels patrons estadístic­smésestudi­ats pels mercats, i l’octubre es caracterit­za per la mala reputació. Ensporta des de la jornada de pànic del 24d’octubre del 1929, que va donar origen a laGran Depressió, fins a l’Octubre Vermell del 2008, quan hi va haver uncrac mundial que va obrir pas a laGran Crisi. Però una cosa és haver-se guanyat l’estigma de malvat iuna altra és la realitat de les dades.

Durant aquest període hi ha hagut la dispersióm­ésalta. Tot i això, la mitjana dels últims 30 anys de les cotitzacio­ns dona una pujada per a l’americàS&P500del +1,55% odel +2,55% en el cas del Daxalemany. Encomptes de pervers, l’octubre potser s’hauria d’anomenar “octubre l’indomable”, ja que hi tenen cabudaunce­l iuninfern. Es diu que ésunmesde grans terres de mercat.

Realment la pregunta que ens hemde fer és si els mercats flaquegen per factors de calendari oper unmarde fonsambmol­ts ingredient­s que mantenen cautelosos els inversors: disputes comercials, preus del petrolimés­elevats, unes negociacio­ns sobre el Brexit cada vegadamésc­omplicades, elcomplexp­anorama polític europeu o unelevat endeutamen­t de les economies, que s’enfronta a l’inici de la normalitza­ció monetària.

Laplanific­ació de les seves inversions­nopot anar lligada a anomalies de calendari, proverbis, santorals ni l’anuari lunar. Pensem que l’exhaustiva selecció decompanyi­es, juntamenta­mbla diversific­ació i biaix sectorial dependent delmomentd­el cicle econòmic, han de ser els seus guies a l’hora d’invertir en el seu futur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain