La Vanguardia (Català) - Diners

‘Banksyed’

-

L’atracció que genera aquell “costat fosc” del mercat de l’art va ser massa intensa perquèunar­tista anònim, de carrer iprovocado­rcomBanksy s’hi resistís. El lector deu haver vist o llegit la singular notícia que una obra seva, després de ser adjudicada en una subhasta aLondres permés d’un milió de lliures, gràcies aunmecanis­me amagat almarci accionat adistància, es va fer miques parcialmen­t.

Molts especialis­tes van dir“wewere Banksyed!”, hemestat víctimes d’una obra, d’una performanc­e, de Banksy. Hansorgit centenars de teories sobre si realmentho­va planejar anys abans quan va vendre l’obra, o realmentho­va ferambla implicació de la casa de subhastes, Sotheby’s, cosa que semblamés plausible, ja que els vídeos que l’artista ha penjat a Instagram creenmésdu­btes. Si no, coms’explica que els meticuloso­s conservado­rsnodetect­essin aquest mecanismea­l marc?

Al marge de si la nova obra “creada” s’ha apujat de preu, hi ha dues considerac­ions per destacar. Una, coml’artista és capaç de jugarambel­s mecanismes del mercat de l’art, tensant les seves costures fins aportar la seva crítica imanipulac­ió al límit. Enaixò lihemde reconèixer tot el mèrit. El que és paradoxal és que, quihofa, ven obrescom Girl with a balloon, 2006(ara retitulada Love is in the Bin, 2018) per l’altíssima quantitatd­e 1.042.000 lliures. Però el mercathoap­laudeix iho admira. Dos. Moltspropu­gnemunmerc­atmés transparen­t i que reflecteix­i sobre el valor historicoa­rtístic de les obres. I aquests muntatges, sense identifica­r el comprador, nomésfan que enfosquirl­o emetent el missatge que és possible manipular-lo segons els interessos d’uns quants. Llàstima, perquè molts s’han quedatambl­a idea que es tracta d’una connivènci­a entre Banksy i la casa de subhastes.

Ha quedat instal·lada la idea que Banksy i Sotheby’s estaven confabulat­s

 ??  ?? Perfomance imitada Un grup de manifestan­ts contraris al Brexit s’aprofiten de la idea de Banksy per defensar continuar a la UE
Perfomance imitada Un grup de manifestan­ts contraris al Brexit s’aprofiten de la idea de Banksy per defensar continuar a la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain