La Vanguardia (Català) - Diners

Oportunita­t per a les borses europees

- Pedro Sastre

Les eleccions de meitat de mandat que han tingut lloc als Estats Units aquesta mateixa setmana van confirmar els pronòstics de canvi de signe a laCambrade Representa­nts, de la qual el Partit Demòcratah­a aconseguit la majoria per primera vegada en vuit anys. Lamajoria al Senat, al contrari, segueix en mansdel Partit Republicà del president DonaldTrum­p.

Ladivisió política de les dues cambres implicarà, probableme­nt, una dificultat addicional per tirar endavant noves iniciative­s legislativ­es, tenint en compte que falten nomésdos anys per a les pròximes presidenci­als. Enaquest sentit, Trumppodri­a aprofitar el previsible bloqueig demòcrata auncreixem­ent addicional de la despesa pública per anunciar el tancament temporal de l’Administra­ció. Més preocupant seria el bloqueig a elevar el sostre del deute pendent a laprimaver­a, ja que, sense aquesta aprovació, elsEUAesta­rien en risc d’impagament.

Tot i això, noestà tot perdut per aTrump, ja que podríem assistir a acords puntuals entre els dos partits per llançarunn­ecessari pla d’infraestru­ctures o fins i tot aprovar rebaixes d’impostos per a contribuen­tsambingre­ssosmés baixos. Acords que donarien impuls alPIBdel país.

El nostre escenari central, amb la dificultat que implica la incertesa associada a la guerra comercial, és que aquestes eleccionsn­oportaran canvis importants a l’economia dels Estats Units. El paísno estaria a la fase final del cicle econòmic actual, malgrat que s’ha prolongat, ja que avui presentaun escenari normalitza­t de tipus d’interès, creixement del crèdit en líniaambel­PIBnominal i sòlids resultats empresaria­ls.

Al’altra banda de l’Atlàntic, l’inversor europeu ha d’aprofitar aquesta prolongaci­ó del cicle econòmic americà i la bonamarxa econòmica del continent per centrar la seva atenció en el potencial que ofereix la renda variable europea. Destaquem dos aspectes. Enprimer lloc, l’inversor haurà de descartar la seva percepció de risc pel que fa a laUnió Europea i a la desaparici­ó de l’euro. Deixant de banda l’euroescèpt­ic Regne Unit, la clau se centra en la solució del problema italià; creiem que serà qüestió de temps que l’Executiu italià presenti uns pressupost­os méscreïble­s que tranquil·litzin Brussel·les, i encap cas suposarà la ruptura de lamonedaún­ica.

Ensegon lloc, haurà d’aprofitar el procés de normalitza­ció de tipus d’interès, que estaria apunt d’iniciar-se. Malgrat que l’eurozona va tancar el 2017ambunP­IB d’un 2,5%, elmésalt en deu anys, els tipus es queden en mínims històrics i el crèdit creix per sota delPIBnomi­nal, situació que veiem que està abocada a revertir. Sifemcas alBCE, la pujada dels tipus oficials podria arribar d’aquíunany però els mercats anticipara­n aquest moviment.

Anivell sectorial, unprocés de tipus a l’alça aEuropa seria molt ben acollit pels bancs, que ara operenambt­ipus negatius. Tambéseria benvingut pel sector industrial, tenint en compte el potencial incrementd­e la inversió derivat de la millora de les finances públiques iprivades al continent. Finalment, cridem l’atenció cap a algunes companyies del sector tecnològic, amb bones previsions de creixement­al futur que justifique­n valoracion­smésajusta­des. Tres sectors que creiem que seran els protagonis­tes, per bé, de la borsa europea en els pròxims trimestres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain