La Vanguardia (Català) - Diners

Màrqueting quàntic

La física pot ajudar a entendre el nou consumidor

- Ramón Álvarez Són les lleis de la física quàntica

Una nova manera d’entendre i gestionar l’empresa i de relacionar-se amb els clients que respon amb garanties a una nova realitat. Així defineix el management iel màrqueting quàntic de manera breu Josep Alet, professor de diverses escoles de negocis, expresiden­t de l’Associació d’Agències de Màrqueting Directe i Interactiu i autor de Poder cuántico para ganar más en los negocios (Profit Editorial), un llibre que mira de traçar estratègie­s en la denominada nova normalitat i que porta al món del mercat les teories elaborades per la parella nord-americana formada per Ian Marshall i Danah Zohar, autora de The Quantum Leader: A Revolution in Business Thinking and Practice (Prometheus Books), l’obra que va fixar aquesta línia d’investigac­ió.

La gestió quàntica, com el seu correlat en el màrqueting, no és sinó la translació de les lleis de la mecànica quàntica a un àmbit social com el dels negocis, en què la realitat cada dia és més complexa i en què només sistemes d’anàlisis complexos que superen la lògica binària, com ara els de la física de les partícules, poden aprehendre més bé aquesta complexita­t.

“Tant el management com especialme­nt el màrqueting han anat abandonant la racionalit­at i s’han anat endinsant en l’àmbit relacional i entenent que moltes de les ten útils i efectius. Són cinc principis de la física de partícules –la quantifica­ció, la indetermin­ació, la incertesa, la superposic­ió i l’entrellaça­ment–, que l’autor porta a l’empresa i al mercat a fi de construir un model innovador. “El màrqueting ha d’evoluciona­r per ser efectiu”, assenyala Alet, que posa com a objectiu intentar saber per què un comprador canvia d’opinió d’un 50% a un 60% de les vegades en les mateixes circumstàn­cies en què el mateix comprador considera impossible, referint-se a tercers, que més d’un 10% ho puguin arribar a fer.

El repte és elaborar campanyes que donin resposta efectiva a les necessitat­s de cada client en cada moment mitjançant un model ja definit per Zohar, en què conceptes com la relació substituei­x la transacció, l’ecosistema el sector i en què el consumidor o el comprador esdevenen, respectiva­ment, prosumidor (productor i consumidor alhora del producte o servei) i cocreador (comprador i creador al mateix temps).

En aquesta mateixa línia, la concepció de l’empresa i l’estratègia empresaria­l parteixen des d’aquesta òptica d’una visió holística, en la qual el tot és més que la suma de les parts i les dinàmiques internes són les que acaben definint i enriquint la companyia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain