La Vanguardia (Català) - Diners

El negoci de la vulnerabil­itat

-

Totes les anàlisis, informes i estudis de consumidor estan posant de manifest que, des de l’aparició de la Covid-19, si alguna cosa caracterit­za l’ànim dels clients i, en general, de la societat, és la permanent i accentuada sensació de vulnerabil­itat que ens ha envaït de sobte. La vulnerabil­itat està passant al davant de mantres que eren la prioritat número u de tantes empreses, com ara la sostenibil­itat. No és que hagi deixat de ser rellevant, sinó que en un gradient de Maslow la necessitat de sostenibil­itat va al darrere de la seguretat.

Què significa la vulnerabil­itat per al consumidor? Significa que les probabilit­ats que un problema de salut irrompi en les seves vides o en la dels seus éssers estimats han augmentat i que aquest augment afecta i incideix en la seva manera de pensar, de decidir, de comprar, d’invertir. La vulnerabil­itat genera dues menes de reacció. Una, l’evitació, a partir dels comportame­nts conservado­rs. I dos, l’acció, mitjançant una modificaci­ó de decisions.

El primer dels casos, l’evitació, és clar. Davant la vulnerabil­itat, busquem un matalàs de protecció. S’endarrerei­xen decisions d’inversió, s’intenta estalviar, postergar aquell canvi de cotxe, d’una reforma o adquisició d’habitatge. La nova normalitat no és normal i la gent no és ximple. En temps de tribulació és millor no fer mudança, diu el refranyer.

El segon dels casos és una modificaci­ó manifesta de múltiples partides de despesa i de tria d’ensenya de distribuci­ó, canals de compra i de marca. Es prioritza tot el que tingui a veure amb la seguretat. La seguretat com a servei és altament demanada. A més a més, triem la marca més segura, més fiable, encara que sigui més cara. Preferim la forma de pagament més segura i triem el canal de compra que ens proporcion­a més garanties. El preu està passant al darrere de la seguretat com a criteri de compra en moltíssime­s categories. És per un temps, pensa el consumidor. Invertir en seguretat ens sembla més assenyat que estalviar en preu. Part del primer comportame­nt d’estalvi és, precisamen­t, per poder gastar més en partides en què abans el preu era el factor clau d’elecció.

Quant de temps durarà, aquest comportame­nt? Què en quedarà, de tot això? Hi haurà una acceleraci­ó definitiva en el comerç digital? L’erradicaci­ó dels diners en efectiu serà una realitat més immediata que no pensàvem? Totes aquestes qüestions són damunt la taula i són les grans àrees sobre les quals han d’actuar els departamen­ts del consumidor, ja que la percepció de vulnerabil­itat desapareix­erà, però molts d’aquests canvis de comportame­nt es quedaran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain