La Vanguardia (Català) - Diners

La mobilitat elèctrica trepitja l’accelerado­r

La descarboni­tzació del transport guanya velocitat amb el pla estatal i de les autoritats ferroviàri­a i portuària

- Lorena Farràs Pérez Josep Palet

L’objectiu és que el 100% de l’energia elèctrica dels ferrocarri­ls sigui solar l’any 2021

“Estem vivint la dècada de la mobilitat elèctrica”, en paraules de Ricard Font, president de Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC). Ja abans dels plans de recuperaci­ó econòmics, l’electrific­ació del transport era una prioritat en les estratègie­s estatals com a mesura bàsica per frenar l’escalfamen­t global, ja que és un dels principals sectors emissors de gasos d’efecte hivernacle. Ara, aquesta mateixa aposta s’ha redoblat.

Per terra, el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a de l’economia espanyola preveu el desplegame­nt de més de 100.000 punts de recàrrega de cotxes elèctrics abans de l’any 2023 (avui no s’arriba a 7.000 punts públics). L’objectiu és que Espanya disposi de 250.000 vehicles elèctrics nous per a aquest any i assolir els cinc milions per a l’any 2030. Això implicarà passar de les actuals 10.000 matriculac­ions anuals de cotxes elèctrics a 500.000 unitats per a l’exercici 2030. De moment, les vendes de vehicles elèctrics estan aguantant millor la caiguda de l’economia que els de motor de combustió, segons dades de l’Asociación Empresaria­l para el Desarrollo e Impulso del Vehículo Eléctrico (Aedive) i l’Asociación Nacional de Vendedores de Vehículos a

Motor, Reparación y Recambios (Ganvam).

Pel que fa a l’origen d’aquests vehicles, Arturo Pérez de Lucía, director general d’Aedive, sosté: “Encara tenim un enorme repte per atreure nous models zero emissions a les fàbriques espanyoles”. També destaca la idoneïtat d’aconseguir “la implantaci­ó d’una fàbrica de bateries” al país.

El ja de per si electrific­at transport ferroviari també s’està posant les piles en matèria energètica. En una trobada organitzad­a pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Ricard Font ha assenyalat que “l’energia que mou els ferrocarri­ls de la Generalita­t és, des de l’any 2019, d’origen 100% renovable”. El president dels FGC ha explicat que l’entitat està “promovent de manera especial” l’energia solar, una aposta lògica –al seu parer– per la gran quantitat d’hores de llum que irradien Catalunya. L’objectiu és que el 100% de l’energia elèctrica dels ferrocarri­ls sigui solar l’any 2021, un percentatg­e que aquest any serà d’un 25%.

Ricard Font també ha assegurat que “el tren està cobrant un protagonis­me especial”, guanyant terreny a l’avió “en els trajectes de menys de tres hores perquè el tren és més eficient energètica­ment”.

També el Port de Barcelona ha anunciat plans per reduir a la meitat les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle per a l’any 2030, amb la fia de ser neutre en emissions el 2050. En línia amb els altres ports mundials membres de la World Ports Climate Action Program (WPCAP), el port barceloní s’ha compromès a impulsar noves accions per accelerar la reducció d’emissions en la indústria marítima i l’activitat portuària. Les propostes giren al voltant de tres grans àmbits: l’electrific­ació dels molls, la promoció de combustibl­es zero emissions i la implantaci­ó d’energies renovables. També cal destacar l’aposta de l’Autoritat Portuària de Barcelona pel ferrocarri­l. La institució ha anunciat la construcci­ó de noves terminals i l’ampliació i la millora de les existents.

L’aviació ja son figues d’un altre paner a causa de la dificultat d’electrific­ar els avions.

El constructo­r aeronàutic europeu Airbus treballa en tres conceptes d’avions propulsats per hidrogen, segons declaracio­ns del director executiu, Guilleume Faury, al web del diari

Necessitem reformes legals per eliminar obstacles administra­tius i una gestió transparen­t i àgil

Airbus ambiciona “ser el primer fabricant” del sector a portar al mercat aquesta tecnologia d’avions sense petjada de carboni.

 ?? . ?? nous s’ha fixat assolir el Govern espanyol per a l’any 2030 registren des de principis d’any les vendes de vehicles elèctrics a Espanya, fins a les 24.359 unitats venudes el 30 de setembre
. nous s’ha fixat assolir el Govern espanyol per a l’any 2030 registren des de principis d’any les vendes de vehicles elèctrics a Espanya, fins a les 24.359 unitats venudes el 30 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain