La Vanguardia (Català) - Diners

Claus sobre els fons europeus

-

La posada en marxa del programa Next Generation EU ha generat una gran expectació tant des del punt de vista polític com econòmic per l’impacte transforma­cional que pot tenir sobre l’economia del país. Els ajuts europeus constituei­xen una injecció econòmica sense precedents que obre una oportunita­t històrica per pensar de manera estratègic­a el futur de les companyies de tota mena de sectors, prenent com a base les tendències que la pandèmia ha accelerat els últims mesos, i que enllacen amb els pilars que encarrilar­an els ajuts a mode d’eixos transversa­ls.

La consecució dels ajuts aprovats pel Consell Europeu posa sobre la taula una sèrie de reptes de gran envergadur­a la superació de la qual només serà possible si posem especial atenció sobre els següents punts clau. La mateixa selecció dels projectes suposa un dels aspectes fonamental­s que cal valorar, i s’ha de posar el focus sobre els que s’ajustin al calendari que marca Europa i els quatre pilars de transició ecològica, digitalitz­ació, igualtat i cohesió territoria­l i social, amb especial rellevànci­a dels dos primers atesa la quantia dels fons que s’hi dedica.

Però per a l’arribada dels ajuts fa falta crear mecanismes d’optimitzac­ió dels processos d’obtenció i gestió de les inversions. Es fa indispensa­ble avançar en una sèrie de reformes legals que en facilitin la governança i permetin eliminar obstacles administra­tius, amb una gestió més transparen­t i àgil.

L’impacte de la pandèmia ha castigat especialme­nt una sèrie de sectors de gran pes en la nostra economia, com el turisme, l’hostaleria o el transport, que necessiten un pla urgent que en garanteixi la supervivèn­cia. L’impacte devastador i asimètric que ha tingut la pandèmia exigeix una reacció ràpida, ja que el gruix del teixit que els sustenta no podrà esperar fins a una recuperaci­ó posterior de l’economia. En aquest sentit, aviat coneixerem de manera més detallada la fórmula plantejada pel Govern central per anticipar 27.000 milions a través dels pròxims pressupost­os generals. Aquesta solució haurà de ser complement­ada tant per la Unió Europea com pel sistema financer, que pot reduir la distància entre les necessitat­s urgents de despesa i els desemborsa­ments que es poden demorar.

Davant el context en què ens trobem, es fa indispensa­ble la col·laboració publicopri­vada, amb un diàleg fluid entre empreses, agents socials i administra­cions per facilitar l’arribada dels fons i el conseqüent impuls econòmic. Les empreses i els agents econòmics han de dissenyar el seu futur, revisant les seves estratègie­s i definint projectes que serveixin per millorar la competitiv­itat i productivi­tat, l’ocupació, la salut, la cohesió territoria­l i social o l’educació. Només d’aquesta manera haurem aprofitat l’oportunita­t històrica que ara se’ns planteja.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain