La Vanguardia (Català) - Diners

A les sabates del client

La satisfacci­ó del comprador és el nou repte de les firmes

- Ramón Álvarez

Millorar l’experiènci­a del client, oferir-li un servei omnicanal en què sigui ell qui marqui tempos i espais, i estar al seu costat en el que seria una fidelitzac­ió inversa. Amb la segona onada de la pandèmia a sobre, la lliçó de la primera i la campanya de Nadal en potència, el màrqueting ha evoluciona­t a la velocitat de la majoria de sectors econòmics i articula noves estratègie­s. Si després de la irrupció del virus, amb una letalitat inusitada i un confinamen­t obligat, les empreses es van alçar com a acompanyan­ts i protectore­s, amb la solidarita­t i la responsabi­litat social per bandera, la nova onada sembla que porta missatges de servei, confiança i adaptació a la realitat.

Així ho recullen les conclusion­s del I Marqueting Hot Trends 2020 presentade­s aquesta setmana per l’Associació de Màrqueting d’Espanya després de sondejar els seus associats. Més d’un 60% assenyalen que dedicaran l’esforç més gran a l’experiènci­a de client, i un 53% a l’automatitz­ació dels processos per afrontar amb garanties el gran salt de l’e-commerce que ha implicat aquesta crisi. “Assistim a una important reorientac­ió de les campanyes i a un transvasam­ent de recursos a àrees d’investigac­ió de mercats i de generació del coneixemen­t del consumidor, perquè

L’especialis­ta Silvia Mazzoli, autora de Cómo hacer tu plan de marketing en sólo 5 pasos, també incideix a prioritzar l’atenció al client oferint suport i potenciant, al seu torn, el concepte de comunitat que faciliten les botigues virtuals i les xarxes socials. Una nova relació entre empresa i client, de reciprocit­at, que encara que no s’estableixi presencial­ment pot ser molt humana, com assenyala Tristán Elósegui, autor del blog Guía de marketing en tiempos del coronaviru­s.

Pel que fa als missatges i les tendències que es prioritzar­an a la pròxima campanya de Nadal, Patricia Sánchez, directora general d’InfoAdex, la firma de referència en el control de l’activitat publicitàr­ia a Espanya, considera que la confiança i l’adaptació que miraran de transmetre les empreses anirà reforçada pels valors de sostenibil­itat, que tot i no ser propis de la pandèmia també s’han vist reforçats. “Aquest Nadal podríem veure recomanaci­ons pel que fa a la situació que vivim, missatges de suport al comerç i l’hostaleria de proximitat, invitacion­s a la compra en línia, més productes desinfecta­nts i bactericid­es, serveis de videoconsu­ltes mèdiques, més productes amb materials reciclats, serveis a distància i elogis als emprenedor­s”, assenyala.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain