La Vanguardia (Català) - Diners

Advocat amb 11 presidents

Luis Comas deixa la vicepresid­ència de Seat i es converteix en membre independen­t del consell d’administra­ció de l’empresa automobilí­stica

- Dolors Álvarez

Complirà 60 anys a finals de mes i encarrila una nova etapa, després de més de 30 com a advocat general de Seat i del grup Volkswagen a Espanya. Al gener Luis Comas deixarà les seves funcions executives a Seat –vicepresid­ent de serveis legals i bon govern–, encara que continuarà vinculat com a conseller independen­t de Seat i de VW Navarra, a més de presidir les comissions d’auditoria i bon govern, que ara lidera l’exministre Josep Piqué.

Arriba l’hora del canvi i també una certa malenconia. “Quan repasso els meus últims 30 anys veig que he treballat com un ase, que m’he perdut la infantesa dels meus fills”, admet. I en la seva ment ressonen les paraules d’un antic dirigent de Volkswagen: “Quan estàs en un alt càrrec truques al secretari d’Estat d’Hisenda i t’agafa el telèfon. Però quan ho deixes això ja no passa, només et queden la família i els amics” . Per això, explica, ara es proposa “dedicar-me molt més a la família, al meu germà, al meu pare ...”. I sens dubte als fills, començant pel projecte dels dos nois –l’Álvaro i en Luis–, ajudant-los amb Canamedix, una start-up per a l’ús farmacèuti­c i mèdic del cànnabis. El de les start-ups és un món amb què ja està familiarit­zat gràcies a la seva dona, Elena Gómez de Pozuelo, que ha fundat, entre d’altres, Womenalia i Baby Friendly Companies, de les quals Comas és conseller.

Això no vol dir, aclareix, que ser membre del consell d’administra­ció de Seat impliqui poca feina. “En l’estructura empresaria­l germànica és l’òrgan de fixació de l’estratègia i de supervisió”, explica. L’acostuma a presidir el president del grup VW, en aquest cas Herbert Diess. Després hi ha el comitè de direcció, el que exerceix les tasques executives, i que ara presideix Wayne Griffiths, que en termes espanyols vindria a ser el conseller delegat.

Com a advocat general, Comas ha conviscut amb 11 presidents del comitè de direcció de Seat i n’ha passat de tots colors. “Em va contractar Ferdinand Piëch quan va assumir la presidènci­a de Volkswagen i també la del consell de Seat”. Comes ja era director mundial de Landwell-PwC, la divisió legal de la firma consultora. “Al cap de poc de comprar Seat, Volkswagen es va trobar amb sorpreses desagradab­les; calia posar ordre, fer neteja, i per a això necessitav­en un advocat extern que els ajudés. “Va ser una etapa duríssima”, recorda ara.

La trucada de Piëch va ser tota una sorpresa. “Jo era molt jove, amb prou feines superava els 30 anys, i una oferta de Volkswagen em semblava una cosa gairebé increïble”. Tan inesperada com la manera com el van triar. “Vaig anar a Alemanya perquè m’entreviste­ssin i quan vaig entrar a la reunió amb Piëch em van dir: ‘Vostè té deu minuts per parlar de si mateix. Em vaig quedar glaçat. Però al cap de poc ell mateix em va dir ‘Benvingut a bord’”. Però encara quedava un altre pas: “Dir-los que no podia deixar

Conseller de Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain