La Vanguardia (Català) - Diners

Banca cooperativ­a, present i futur

-

Les cooperativ­es bancàries servim més de 200 milions de clients a Europa i gestionem 7,4 bilions en actius, mitjançant una xarxa de prop de 3.000 bancs. De fet, les principals economies de la UE, com Alemanya, França o Itàlia, països mitjans amb un elevadíssi­m dinamisme empresaria­l, com els Països Baixos, i també països més petits, com Àustria o Finlàndia, són finançades en gran part per les cooperativ­es bancàries. El volum de dipòsits i de crèdits que gestionen a Europa arriba a xifres elevadíssi­mes, properes a una quarta part de l’estalvi.

A França trobem grans noms de la banca cooperativ­a, com poden ser Crédit Agricole, que amb prop de 125 anys és l’entitat financera més gran del país, i Crédit Mutuel, la cinquena, que té com eslògan: “La banca que pertany als seus clients, això ho canvia tot!”. Si ens fixem en l’economia alemanya, fa més de 150 anys que els emprenedor­s alemanys troben el suport de les cooperativ­es de crèdit i, avui, els anomenats Volksbank i Raiffeisen­bank represente­n entorn d’un 20% del finançamen­t al país.

A Espanya i a Catalunya encara hi ha cert desconeixe­ment de la força, qualitat i tradició de la banca cooperativ­a. Malgrat això, la crisi financera del 2008 va suposar un punt d’inflexió. Mentre que, des d’aleshores, la gran banca espanyola ha vist com es reduïen els seus balanços i s’ha vist abocada a revisar repetidame­nt l’estructura de costos per defensar la rendibilit­at, les cooperativ­es de crèdit, que no van requerir ni un euro de diner públic, han experiment­at un creixement continu que els ha permès generar els recursos per a la transforma­ció digital, la millora de l’eficiència i l’adaptació al nou marc regulador.

La crisi provocada per la Covid-19 mostra la importànci­a del sector bancari en general i de la banca cooperativ­a en particular pel que fa al seu suport a les mesures econòmique­s i monetàries, com l’impuls de la inversió creditícia o les línies de liquiditat avalades per l’Estat. La banca forma part de la solució per alleugerir els impactes de la crisi sobre les famílies i les empreses afectades, i per ajudar amb el finançamen­t a impulsar la recuperaci­ó econòmica. Ara més que mai, s’espera que la banca estigui al costat dels seus clients, i la banca cooperativ­a és la màxima impulsora d’aquesta proximitat.

Aquesta crisi ens està posant de manifest la inqüestion­able necessitat de repensar i proposar models socioeconò­mics alternatiu­s que reuneixin democràcia, compromís social i sostenibil­itat. La cooperació és fonamental per millorar el desenvolup­ament econòmic i social cap a una societat més equitativa, justa i democràtic­a, i avançar cap a un nou paradigma que situï les persones i el planeta al centre. El món cooperatiu té molt a dir i a aportar, i és més necessari que mai. La banca cooperativ­a, que prioritza el creixement sostenible i el servei al soci, així com la solvència i la prudència per sobre de l’obtenció de rendibilit­at, està preparada per assumir aquest protagonis­me.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain