La Vanguardia (Català) - Diners

5G

Quside, sorgida de l’ICFO, posa al mercat el seu primer producte: un mòdul d’aleatoriet­at quàntica

- Joaquim Elcacho Tecnologia de futur

Quside FMC 400 és el nom comercial del primer mòdul d’aleatoriet­at quàntica comerciali­tzat per Quside Technologi­es SL, empresa sorgida de l’Institut Català de Fotònica (ICFO).

El llançament d’aquest primer producte basat en tecnologia pròpia –anunciat al setembre– arriba quan encara no s’ha complert el tercer aniversari de la creació d’aquesta empresa especialit­zada en cibersegur­etat a través de l’encriptaci­ó quàntica i la fotònica.

L’origen del Quside es remunta a un projecte d’investigac­ió que es va posar en marxa el 2008 a l’ICFO per a l’Agència Espacial Europea (ESA).

El 2012 el projecte es va centrar a desenvolup­ar una nova tecnologia per generar números aleatoris per a criptograf­ia quàntica, recorda Carlos Abellán, soci cofundador i CEO.

Quan s’envien missatges a través d’internet, per protegir-los de lectors aliens als destinatar­is es fan servir sistemes d’encriptaci­ó en què s’apliquen números aleatoris per incrementa­r la seguretat. “Les tecnologie­s quàntiques ens proporcion­en la millor manera de generar aleatoriet­at per aconseguir aquesta seguretat.

El Quside desenvolup­a hardware que aporta tres millores destacades als processos d’encriptaci­ó. “D’una banda fem servir tecnologia i processos quàntics per garantir la impredicti­bilitat dels números aleatoris de l’encriptaci­ó. A més, ho fem a una velocitat molt alta, un aspecte important en les noves tecnologie­s de xifratge. I en el tercer vessant de la nostra feina fem servir tecnologia fotònica, que aporta robustesa al nostre sistema, per exemple, davant problemes d’interferèn­cies amb equips electrònic­s”, detalla Carlos Abellán.

El Quside FMC 400 ha estat dissenyat específica­ment per a sistemes basats en FPGA d’alt rendiment. La tecnologia es fonamenta en la tecnologia de generació de números aleatoris quàntics de difusió de fase patentada per Quside. El mòdul proporcion­a 400 Mb/s de números aleatoris sense processar.

El mòdul d’aleatoriet­at FMC 400 ja el van provar els socis de Quside els últims 18 mesos en els camps de seguretat empresaria­l, telecomuni­cacions, banca i supercompu­tació amb un rendiment notable.

“Entre els primers clients que han adquirit l’FMC hi ha empreses especialit­zades que instal·len aquesta mena d’equips en dispositiu­s de seguretat (security aplliances) dissenyats per protegir les xarxes informàtiq­ues del trànsit no desitjat. “Entre els nostres clients també hi ha empreses expertes en l’ús de la criptograf­ia quàntica i en computació d’alt rendiment, en camps com les finances i aplicacion­s científiqu­es”, explica Abellán.

La llista de primers clients inclouen firmes dels Estats Units, França i Espanya.

El hardware desenvolup­at per Quside millora l’encriptaci­ó de la informació a la xarxa

L’Associació de Joves Empresaris va concedir el 2019 el premi iniciativa empresaria­l a Quside

 ?? DOMENICO TULLI ?? formen part del grup fundaciona­l del Quside, amb l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Icrea
Quside pot millorar la seguretat informàtic­a en l’horitzó de nous dispositiu­s basat en tecnologie­s com el 5G i la intel·ligència artificial
DOMENICO TULLI formen part del grup fundaciona­l del Quside, amb l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Icrea Quside pot millorar la seguretat informàtic­a en l’horitzó de nous dispositiu­s basat en tecnologie­s com el 5G i la intel·ligència artificial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain