La Vanguardia (Català) - Diners

La pitjor dreta del món

L’enfrontame­nt entre Casado i Abascal pel lideratge conservado­r els allunya de les empreses Classifica­ts

- Mariano Guindal

Els francesos s’equivoquen quan diuen que tenen la pitjor dreta del món, i s’equivoquen perquè la pitjor dreta, amb l’excepció de la catalana, és l’espanyola. Així s’ha posat de manifest amb motiu de la moció de censura, que enmig de la pandèmia i d’una profunda recessió, ha presentat Vox contra el president del Govern, Pedro Sánchez.

Tot i que aparentmen­t el líder de l’extrema dreta, Santiago Abascal, prova de desqualifi­car el govern “socialcomu­nista”, en realitat va contra el secretari general del PP, Pablo Casado. Aquesta maniobra parlamentà­ria té com a objectiu desplaçar el centredret­a i consolidar una nova alternativ­a conservado­ra liberal. La substituci­ó de la “derechita cobarde” per la dreta conservado­ra autèntica a l’estil de Donald Trump als EUA, Matteo Salvini a Itàlia o Marine Le Pen a França: “Espanya, el primer”.

Es tracta d’una moció de censura molt semblant a la que el 1987 va presentar el secretari general del PP, Antonio Hernández Mancha, contra Felipe González quan aquest últim gaudia de majoria absoluta i es trobava al cim del poder. Molts anys després el mateix Hernández Mancha em va explicar que en realitat ho havia fet en clau interna. Miguel Herrero de Miñón era l’autèntic líder de la dreta, mentre que ell era un polític pràcticame­nt desconegut. L’objectiu va ser consolidar el seu lideratge entre els seus. En aquesta ocasió, Abascal pretén demostrar que ell és l’autèntic líder de la dreta i que és capaç d’enfrontar-se sense por a Pedro Sánchez. El seu autèntic objectiu és demostrar que Pablo Casado ni té lideratge, ni projecte, ni caràcter per continuar al capdavant dels conservado­rs espanyols.

A més a més, vol demostrar que Vox és l’autèntica dreta espanyola i no té hipoteques amb el passat. Sense casos Gürtel ni Kitchen. És a dir, sense corrupció que els freni, com li passa al PP, a qui li han fet perdre 18 escons als últims sondejos, mentre que ells en guanyen 13. No ho diu el CIS de Tezanos, sinó el GAD-3 de Michavila. No ho explica El País, sinó l’Abc. Casado està al pitjor moment de la seva carrera política. Ras i curt: Vox pretén

L’alternativ­a dels partits conservado­rs espanyols per a Catalunya és aplicar una espècie d’estat d’excepció permanent. Per als empresaris espanyols i catalans tan dolent és això per al negoci com la independèn­cia. L’ideal seria arribar a una solució pactada entre les dues dretes. El drama és que la burgesia espanyola i la catalana no s’han posat mai d’acord, excepte en el pacte del Majestic del 1996. ser l’autèntica alternativ­a del PSOE, fer el sorpasso amb el Partit Popular i convertir-se en un partit de poder.

Aquest és el desig de la ultradreta, però el que es visualitza amb aquest moviment és la divisió de la dreta espanyola i, per tant, la seva incapacita­t de tocar poder. Però, a més a més, si Vox agafés el relleu als populars com a primera força de la dreta, als conservado­rs se’ls allunyaria encara més l’horitzó la Moncloa.

Com que la dreta econòmica en general i els grans empresaris en particular ho saben, han iniciat un allunyamen­t notori de Vox i del PP. El divorci entre la dreta política i la dreta econòmica es pot palpar cada vegada que el president Pedro Sánchez es reuneix amb l’Ibex 35.

Per a les grans empreses, la crisi econòmica ofereix una oportunita­t única. El Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a i els 140.000 milions que durant set anys vindran de Brussel·les només poden gestionar-los elles. Empreses com Telefónica, Iberdrola, Endesa, Repsol o les grans constructo­res són els qui tenen capacitat de gestió i múscul financer per invertir grans quantitats i tirar de les mitjanes i petites. I tot això sense comptar amb la dificilíss­ima situació que viu el sector financer, que tard o d’hora necessitar­à algun tipus d’ajuda pública. Per tant, ara no és el moment d’entendre’s malament amb el Govern.

Els empresaris, per naturalesa, són pragmàtics i saben més que de sobres que qui té el BOE mana. Segons quines siguin la regulació laboral, fiscal o energètica, així els anirà el negoci. Per aquesta raó, el president de la patronal, Antonio Garamendi, s’ha assegut sense objeccions a la taula de negociació amb els sindicats i amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, malgrat que és de Podem. Al revés del que passa en el pla polític, on no s’ha aconseguit ni un sol acord, els agents econòmics i socials han pactat els ERTO, l’ingrés mínim vital, la llei de teletrebal­l i un gran nombre de qüestions importants.

No es tracta d’una qüestió puntual, el món dels negocis sap que mentre la dreta continuï dividida i enfrontada hi haurà Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a estona.

Els empresaris són pragmàtics i saben que qui té el BOE és el que mana

 ?? E. PARRA. POOL / EP ?? són els que perdria el PP al Congrés segons els últims sondejos; Vox, al contrari, en guanyaria 13
ANUNCIS PER TELÈFON
E. PARRA. POOL / EP són els que perdria el PP al Congrés segons els últims sondejos; Vox, al contrari, en guanyaria 13 ANUNCIS PER TELÈFON

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain