La Vanguardia (Català) - Diners

Com la meritocràc­ia va impulsar Donald Trump

Sandel creu que en un context de forta desigualta­t i poca mobilitat social la tirania del mèrit ha resultat tòxica

- Justo Barranco

El somni americà prospera adequadame­nt a... Copenhague­n. No, sens dubte, assenyala el filòsof Michael J. Sandel, als Estats Units, on la humiliació que han sentit els perdedors de la globalitza­ció, raona, van portar a la Casa Blanca Donald Trump. En un país on la desigualta­t és acceptada sota la idea que els que treballen de valent poden prosperar, triomfar i canviar de classe social, assenyala, les dades de les últimes quatre dècades, des de la reaganomic­s, es presenten obstinades: la major part dels augments de renda del país des de finals dels setanta han anat a parar al 10% més ric, mentre que la meitat més pobra no n’ha vist cap, però, sobretot, l’espurna l’ha encesa, remarca, que l’ascensor social estigui espatllat i sigui molt més fàcil ascendir des d’orígens pobres al Canadà, Alemanya o Dinamarca. Això vol dir que, contra la creença de tants nordameric­ans, els països amb més mobilitat social tendeixen a ser els que tenen més igualtat: la capacitat d’ascendir no depèn tant del desig de sortir de la pobresa com de l’accés a educació, sanitat i una bona preparació per al món laboral.

Una situació que durant aquestes dècades s’ha justificat als EUA sota la retòrica creixent de la meritocràc­ia i de la igualtat d’oportunita­ts i que ha provocat, assenyala l’autor a La tiranía del mérito, la corrosió social

Conecta

Barcelona, 2020

286 p. | Paper 18,90 € | e-book 8,99 €

D’aquí pocs anys l’ocupació no convencion­al podria ser majoritàri­a. El 2019 al Regne Unit gairebé la meitat ho va ser, amb un augment rècord de freelances i dels atacats contractes de zero hores. Organitzar la vida al voltant de la feina tradiciona­l és, afirma aquest llibre que traça el mapa de les realitats laborals actuals, ciència-ficció, i apunta a construir, sense apriorisme­s, futurs desitjable­s en la feina. entre uns guanyadors amb suposadame­nt tot el dret de ser-ho i emportar-se desproporc­ionades recompense­s, i uns perdedors que els exitosos perceben com a culpables de la seva derrota i que ells mateixos han vist erosionada la dignitat de la seva feina i tenen dubtes de si mateixos. Humiliació explotada amb èxit per Trump, que parlava a

MENOS TECH Y MÁS PLATÓN Scott Harley

Lid editorial

Madrid, 2020

262 p. | Paper 23,95 € | e-book 9,99 €

A Stanford els fuzzies són els estudiants d’humanitats i ciències socials, i els techies, els d’enginyerie­s o ciències dures. L’autor va ser un fuzzie en el món techie de Google i Facebook i ara inverteix en start-ups. I assegura que cal combinar les dues cultures i que seran els graduats en literatura, filosofia i ciències socials els que ajudaran a guiar les start-ups més exitoses. la seva campanya de guanyadors i perdedors, no del país d’oportunita­ts que proclamave­n Bill Clinton, Obama i la derrotada Hillary, que encara va declarar el 2018 que “va guanyar en estats que represente­n dos terços del PIB dels EUA, els llocs que més es caracterit­zen per l’optimisme, la diversitat, el dinamisme i el progrés”.

El partit demòcrata practica un liberalism­e tecnocràti­c més afí als titulats superiors que als obrers, diu un Sandel que reconeix que el mèrit és bo per a l’eficiència i l’equitat, però que s’ha tornat tòxic en un context de desigualta­t galopant i mobilitat estancada, i a més assevera que som totalment responsabl­es de la nostra pròpia sort i tenim el que mereixem en herència directa del calvinisme, en què la riquesa va acabar significan­t aprovació de Déu. Avui, conclou, fa falta reconèixer de nou la dignitat del treball i ser conscients del caràcter contingent del lloc que ocupem, per així sortir de la dura ètica de l’èxit que separa les societats.

ESIC

Madrid, 2020

308 p. | Paper 26 € | e-book 15 €

Els aspectes clau que hauria de tenir presents un director general reunits a partir de l’observació i d’entreviste­s amb més de quaranta primers executius. La necessitat de coneixe’s a si mateixos, la inspiració del projecte, el tipus de lideratge, l’equip directiu amb qui es comparteix la visió, la centralita­t del personal i una cultura organitzac­ional que potenciï valors són alguns eixos del llibre.

Dos operaris de Christie’s col·loquen la pintura de Hockney per exposar-la públicamen­t abans de la subhasta de dijous

No s’ha explicat pas, però l’obra encarregad­a a aquest amant de l’òpera i que retrata qui en va ser l’administra­dor durant 25 anys, assegut en una cadira MR de Mies Van der Rohe que li confereix una exquisida tensió i una serenitat que es veu reforçada per una delicada paleta de colors, en realitat ja està prevenuda a un garant.

Veurem per quant s’adjudica i a qui. Tot i això, quin missatge traslladem a la societat si davant una contingènc­ia com la que patim el primer que venem és l’obra d’art més singular que tenim? Amb un pressupost que no va arribar als 140 milions de lliures el 2018, ¿un govern com el britànic es pot permetre que la Royal Opera House es desprengui d’una pintura tan excepciona­l que ja no podrà reemplaçar? Faig meva aquella frase que s’atribueix a Winston Churchill quan, en plena Segona Guerra Mundial, se li va proposar de tallar el finançamen­t a la cultura per dedicar-la a despesa militar, i ell va contestar: “Llavors, per a què lluitem?”.

“Per a què lluitem?”, va contestar Churchill per justificar la despesa cultural

 ?? SAUL LOEB / AFP STUART C. WILSON / GETTY ?? EL TRABAJO YA NO ES LO QUE ERA Albert Cañigueral
LA TIRANÍA DEL MÉRITO Michael J. Sandel
LAS CLAVES DE LA DIRECCIÓN Juan Luis i Nerea Urcola ‘Portrait of sir David Webster’
SAUL LOEB / AFP STUART C. WILSON / GETTY EL TRABAJO YA NO ES LO QUE ERA Albert Cañigueral LA TIRANÍA DEL MÉRITO Michael J. Sandel LAS CLAVES DE LA DIRECCIÓN Juan Luis i Nerea Urcola ‘Portrait of sir David Webster’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain