La Vanguardia (Català) - Diners

Plans a la borsa

- P. González

Els plans de pensions tenen compromeso­s en actius de renda variable internacio­nal una part important dels seus recursos. Només en els plans que inverteixe­n exclusivam­ent en renda variable hi ha més de 10.000 milions d’euros sobre 77.500 milions que gestionen tots els plans.

La inversió en renda variable també es diversific­a en els plans de tipus mixt, tant els que tenen predomini de renda variable com els que inverteixe­n la major part dels diners en renda fixa però també destinen una part a la compra d’accions. Entre els tres grups es pot estimar que un terç dels diners que gestionen tots els plans està col·locat en mercats de risc. Els resultats d’aquesta política d’inversions no estan sent precisamen­t negatius, ja que alguns grups superen les rendibilit­ats d’altres segments del mercat especialit­zats en altres actius.

Dins el grup de plans que es dediquen en exclusiva als mercats d’accions, els cinc plans de mida més gran (un amb més de 1.100 milions d’euros sota gestió, el CaixaBank Tendències) superen els dos dígits de rendibilit­at. El més rendible de tots és el BBVA Pla Telecomuni­cacions, que els últims 12 mesos ha guanyat més d’un 30,6%, amb un volum d’actius sota gestió per import de 340 milions d’euros. El ja esmentat de CaixaBank guanya els dos últims mesos un 11,5%.

Dels 25 plans especialit­zats en renda variable que superen els 100 milions d’euros sota gestió, al voltant de la meitat presenten guanys, i d’aquests, quatre superen el 10% de rendiment. És evident que també hi ha casos en què la sort és adversa. Entre els 25 plans borsaris més grans, dos perden més d’un 25% els últims 12 mesos, un del Santander, especialit­zat en renda variable espanyola, i un altre d’ING, que també ha posat la seva sort en mans de les empreses cotitzades del selectiu nacional, l’Ibex 35.

La tria del mercat més adequat en cada moment per als inversors que opten per un pla de pensions de renda variable és, per tant, determinan­t. El risc ha premiat aquest any els plans amb apostes al sector tecnològic i ha castigat altres mercats més tradiciona­ls, com els de les borses europees.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain