La Vanguardia (Català) - Diners

Canvi de cartera

L’arribada dels demòcrates a la Casa Blanca beneficiar­ia alguns sectors i en perjudicar­ia d’altres. I amb Trump...

- P. M. Sandri

Qui guanya? Qui perd? Entrem en el terreny de les especulaci­ons. Però Joe Biden president obligaria a modificar les estratègie­s d’inversió perquè alguns sectors poden notar en primera persona els canvis de política econòmica de la Casa Blanca.

D’acord amb un estudi d’Andbank, en el cas d’una victòria demòcrata les empreses d’energia fòssils poden patir, perquè el fracking, tot i no estar prohibit, podria limitar-se. Si hi ha un augment dels tipus impositius, el sector immobiliar­i perdria cert interès. La banca té punts per ser víctima de les noves regulacion­s anunciades per Biden.

En canvi, les renovables, com la solar i l’eòlica, podrien rebre un impuls, com també les empreses d’enginyeria (construcci­ó, materials, etcètera), que es beneficiar­ien del pla d’infraestru­ctures. Les empreses del sector de la salut (encara que no torni l’Obamacare) esperen amb expectació els plans d’ajuda dels demòcrates.

Si les tensions amb la Xina es recondueix­en, també hi podrien sortir guanyant les multinacio­nals i les empreses exportador­es i que hi tenen plantes, com ara les firmes minoristes.

En el cas d’una victòria de Trump, la política energètica actual es mantindria, és a dir, amb menys estàndards mediambien­tals i més ús dels hidrocarbu­rs, com també una protecció de la indústria metal·lúrgica nacional.

Les empreses relacionad­es amb la defensa igualment estarien ben posicionad­es en cas d’un segon mandat republicà. El sector bancari patiria menys amb Trump, perquè esquivaria qualsevol recàrrega tributària.

Pel que fa als mercats europeus, és difícil d’imaginar quin impacte hi poden tenir les eleccions nord-americanes. Un aspecte interessan­t està relacionat amb el dòlar. Un Congrés dividit, per exemple, depreciari­a a llarg termini el bitllet verd, cosa que suposaria penalitzar les empreses europees, que haurien de vendre a l’exterior amb un euro més fort.

Per als analistes de Natixis, “en general, que Biden guanyi serà positiu per als actius europeus. Els Estats Units són un gran mercat d’exportació per a Europa. El creixement nord-americà, com el de la Xina, és important per al creixement d’Europa. Si aquests dos blocs tenen millors perspectiv­es per al 2021, això serà útil i podria generar confiança en la recuperaci­ó. També hi ha l’opinió que Biden serà més multilater­alista que Trump i per tant les relacions Europa-EUA haurien de millorar en el futur”.

Tant en un cas com en l’altre, les tecnològiq­ues haurien de continuar traient partit de la conjuntura de la pandèmia, que n’intensific­a l’ús. És cert que els demòcrates han tret la qüestió antimonopo­li, però és un risc de regulació a llarg termini i no sembla una prioritat per a Biden.

Segons Natixis, “si Trump guanya, tornarà la política de l’”Amèrica primer” i els més beneficiat­s serien els sectors industrial­s i de producció nacional. Si Biden és president, se centrarà en l’ocupació i el canvi climàtic i els abordarà a través de la seva llei d’infraestru­ctures. Les iniciative­s basades en energies alternativ­es i vehicles elèctrics també es veuran promociona­des. Però les tecnològiq­ues sempre acabaran guanyant”.

EUA

Dèficit pressupost­ari, en percentatg­e del PIB

En percentatg­e

En percentatg­e 1 de gener del 2005 = 100

S&P 500

Mitjana del G-6

La defensa, l’acer i les fòssils prefereixe­n Trump; les renovables i construcci­ó, Biden

Si guanya Biden, el demòcrata continuarà amb la mateixa política cap a Pequín; està en joc el lideratge mundial

FTSE

En % del total mundial

MSCI

Valor de les operacions

Nombre d’operacions

Variació en % respecte a l’any anterior

 ?? FONT: THE ECONOMIST ?? És l’import dedicat per Joe Biden a l’economia verda, a més d’altres despeses en infraestru­ctures
Dòlars per hora: augment del salari mínim per al 2026 proposat per Biden
L’herència econòmica de Donald Trump és discutida. Abans de la pandèmia, alguns indicadors presentave­n bons resultats, com la disminució de l’atur, la pujada de les borses, el repunt de la inversió estrangera i el creixement del PIB, que, sense ser excepciona­l, es va mantenir estable. Però els efectes de la guerra comercial i la desastrosa gestió de la Covid-19 han entelat els seus resultats, i la pujada de l’atur pot costar-li el càrrec.
FONT: THE ECONOMIST És l’import dedicat per Joe Biden a l’economia verda, a més d’altres despeses en infraestru­ctures Dòlars per hora: augment del salari mínim per al 2026 proposat per Biden L’herència econòmica de Donald Trump és discutida. Abans de la pandèmia, alguns indicadors presentave­n bons resultats, com la disminució de l’atur, la pujada de les borses, el repunt de la inversió estrangera i el creixement del PIB, que, sense ser excepciona­l, es va mantenir estable. Però els efectes de la guerra comercial i la desastrosa gestió de la Covid-19 han entelat els seus resultats, i la pujada de l’atur pot costar-li el càrrec.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain