La Vanguardia (Català) - Diners

Compartir energia, l’oportunita­t pendent

Tot i que està previst per la llei, encara existeixen traves que en dificulten la implementa­ció

- Lorena Farràs Pérez

Un panel d’experts reunits al VI Fòrum Solar de la Unión Española Fotovoltai­ca (Unef) va coincidir a assenyalar que és el moment d’invertir en autoconsum col·lectiu i comunitats fotovoltai­ques. “Patirem les conseqüènc­ies de la crisi provocada per la Covid-19 i tot el que siguin projectes d’inversió que ajudin les famílies a generar l’estalvi són vitals”, va afirmar Carlota Pi, directora executiva d’Holaluz. “Si som capaços d’unir la demanda de petites famílies en una mateixa instal·lació conjunta farem que l’autoconsum sigui màxim i els retorns d’inversió siguin més grans”, va afegir David San Miguel, director global d’Amara-i Solar Distributi­on.

El reial decret 244/2019, aprovat pel Consell de Ministres l’abril del 2019, recull la possibilit­at de tenir instal·lacions compartide­s (en blocs de pisos, per exemple), però a la pràctica “l’autoconsum compartit és un gran desconegut encara a Espanya”, es va lamentar Gabriel Nebreda, director general d’EDP Solar. El problema, segons van coincidir a assenyalar els ponents del Foro Solar, són les traves encara existents.

“La tecnologia és eficient i rendible, però el problema continua sent el marc legal. Tot i que la llei ja ho permet, no és fàcil compartir energia ara com ara. És necessari que l’administra­ció pública afavoreixi aquest repartimen­t d’energia i que els actors econòmics s’impliquin”, opina José Enrique Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics de Catalunya.

Segons Manel Romero, soci de Sud Renovables i delegat a Catalunya d’Unef, “el problema són les distribuïd­ores i comerciali­tzadores d’electricit­at”, a qui acusa de tenir “poca voluntat” perquè l’autoconsum sigui una realitat. “Sud Energía compta amb dos projectes legalitzat­s i en funcioname­nt a Catalunya que fa set mesos que espera que l’empresa comerciali­tzadora apliqui el coeficient de repartimen­t”, explica Romero.

L’anomenen la revolució de les teulades. “Les renovables són ja la font de generació d’energia més barata: una instal·lació per a autoconsum que produeixi el just per cobrir la demanda pròpia, sense excedents energètics, s’amortitza en tres o quatre anys com a molt”, destaca Vázquez. “Tenim milers de cobertes i teulades a què no s’està donant cap ús. Si els aprofitéss­im, podríem ser un dels països amb l’electricit­at més barata del món i convertir-nos en exportador­s d’energia”, va aventurar Emilio Rousaud, director general de Factor Energia, en el Foro Solar. Rousaud va aportar una altra dada d’interès: “Amb una gestió eficient de l’autoconsum compartit es podria reduir un 30% la demanda de consum elèctric a Espanya”.

Nebreda veu en l’autoconsum compartit una oportunita­t única per a Espanya: “Un 65% dels espanyols vivim en vertical, a diferència d’altres països europeus on predominen els habitatges unifamilia­rs”. És una oportunita­t per a Espanya, però també per al conjunt del planeta. Alicia Carrasco, directora executiva d’Entra, va apuntar que “perquè la descarboni­tzació de l’economia es materialit­zi i sigui eficient és precís desplegar models com l’autoconsum compartit, que permeten la generació distribuïd­a d’energia”. I el moment és ara, “aprofitant els fons de recuperaci­ó europeus”, va assenyalar Carlos Martínez, director comercial de Goodwe.

Com a conseqüènc­ia de les traves burocràtiq­ues, són encara pocs els projectes d’autoconsum compartit que es tiren endavant, segons les fonts consultade­s, però empreses com Sud Energía o la cooperativ­a Som Energía estan ja tirant endavant iniciative­s d’autoconsum a Catalunya.

En l’autoproduc­ció compartida, l’electricit­at és consumida directamen­t pels qui la generen, sense passar per la xarxa elèctrica. Aquest seria el cas d’una comunitat de veïns. En canvi, en l’autoproduc­ció de proximitat, l’electricit­at passa per la xarxa elèctrica perquè l’energia és generada en un lloc proper, però no a la ubicació exacta dels qui la consumeixe­n.

Elevada rendibilit­at, una instal·lació solar fotovoltai­ca s’amortitza en menys de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain