La Vanguardia (Català) - Diners

‘Eppur si muove’

-

Fa molts anys vaig escriure amb l’acadèmic nord-americà Philip Kotler, de la Universita­t Northweste­rn de Chicago, un breu llibre titulat Màrqueting lateral . La idea principal era molt senzilla. Hi ha moments que les fronteres entre sectors d’activitat es desdibuixe­n a causa de moviments d’empreses que, trobant-se en una categoria de mercat en declivi o saturada de competènci­a, decideixen moure’s cap a un altre mercat que no és el seu però en què, gràcies a les seves capacitats, poden arribar a competir. Va ser així com Ferrero va decidir competir en la categoria de la joguina d’impuls amb la venda de xocolatine­s; o Gillette va decidir irrompre en el mercat de la depilació femenina aprofitant el seu know how en l’afaitat d’homes; o Seven Eleven va decidir al Japó competir amb les empreses de missatgeri­a fent de les seves botigues de conveniènc­ia llocs de recollida de paqueteria, gràcies al fet d’estar obertes 24 hores tots els dies de l’any.

Totes les restriccio­ns sanitàries a la mobilitat, a més de la distància social, estan produint exactament aquesta mena de moviments. Atès que alguns negocis veuen com s’ensorren els seus mercats habituals, o senzillame­nt queden inhabilita­ts, es mouen a mercats adjacents en què no competien però dels quals poden capturar volum.

Fa poc hem sabut que els negocis de restauraci­ó tradiciona­ls que només treballave­n al seu local han decidit oferir càtering tant a empreses com a particular­s, o que s’han ficat de ple a invertir en el negoci del delivery. O que les corredorie­s d’asseguranc­es estan desenvolup­ant serveis de consultori­a per reconfigur­ar el ventall d’asseguranc­es d’una família o empresa a partir dels nous riscos que ha portat la pandèmia. O que molts hotels convertira­n els espais en oficines de cotreball per a emprenedor­s o autònoms, de manera que es desplacen cap al mercat d’oficines i despatxos de lloguer.

Aquests moviments són habituals quan es produeixen disrupcion­s en la societat, o sigui, canvis profunds derivats d’una nova tecnologia, canvi social, desfeta econòmica o moviment geopolític. Automàtica­ment, les fronteres entre sectors o les categories de mercat trontollen i apareixen nous protagonis­tes i players que reconfigur­en completame­nt el panorama empresaria­l. “Eppur si muove”, va dir Galileu davant la Inquisició.

Així doncs, de la mateixa manera, disrupció social és igual a moviment de les estructure­s competitiv­es i del mercat, el qual, sistemàtic­ament, “si muove”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain