La Vanguardia (Català) - Diners

Cooperació i combinació

- J. L. Martínez Campuzano

Entre els esforços per afrontar la crisi sanitària, la cooperació plena entre les autoritats i el sector privat destaca sobre la resta. Els bancs han facilitat la transmissi­ó de les mesures monetàries expansives de l’autoritat monetària i han estat fonamental­s en la implementa­ció de les mesures econòmique­s per atenuar l’impacte de la pandèmia. Mentre no trobem una cura per al virus és imprescind­ible no abaixar la guàrdia i continuar donant suport a famílies i empreses.

La política econòmica expansiva ha de continuar ajudant a curt termini els més vulnerable­s, però de tal manera que no generi nous riscos ara inexistent­s. Una avaluació de la conveniènc­ia de mesures aconsella un protagonis­me més marcat de la política fiscal a curt i mitjà termini, i de mesures d’oferta a mitjà i llarg termini. Naturalmen­t, les condicions financeres han de continuar sent expansives tant de temps com calgui.

La presidenta del BCE advertia fa uns dies del limitat marge de maniobra addicional dels instrument­s tradiciona­ls de política monetària. Endinsar-se en el terreny dels tipus d’interès negatius comporta riscos per a l’estabilita­t financera i distorsion­s en la transmissi­ó de la política monetària amb uns beneficis cada cop més qüestionat­s, reconeixia Christine Lagarde. També constatava els límits de la política monetària convencion­al davant els riscos que suposa el canvi climàtic. Tot això explica un ús més intens durant la crisi de les mesures no convencion­als, com ara l’adquisició d’actius al mercat, definides també com a temporals.

Una combinació de polítiques adequades i la necessària cooperació del sector privat és la millor base sobre la qual es pot reconstrui­r la nova economia post-Covid-19.

EL PITJOR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain