La Vanguardia (Català) - Diners

Octubre, un mes d’equilibri

El nou agreujamen­t de la pandèmia frena les expectativ­es de recuperaci­ó de les borses

- Primo González

Les borses lluiten per recuperar les pèrdues acumulades durant bona part de l’any. El mes d’octubre, del qual s’esperaven bons resultats, ha ensopegat de nou amb l’agreujamen­t de la pandèmia, especialme­nt en alguns països com Espanya, el Regne Unit o França, on els governs han tornat a intensific­ar els seus esforços per fer front als problemes sanitaris, cosa que s’està traduint en nous entrebancs a l’activitat econòmica.

El mes d’octubre està a punt d’encetar l’última setmana en una situació de marcat equilibri, encara que no hi han faltat les oscil·lacions als principals índexs. Tal com s’estan aplicant les mesures de confinamen­t i reducció de l’activitat aquests últims dies del mes, tot sembla indicar que l’economia afrontarà una nova fase de frenada i decaïment, que podria prolongar-se al llarg del novembre.

Entre els mercats europeus, l’Ibex 35 continua destacant com el més castigat des de començamen­ts d’any, amb un 28% de pèrdua, per sobre del 23% de la borsa londinenca o el 19% de París.

Només Frankfurt controla bastant millor el seu abatiment, amb un 5% de pèrdua acumulada. A l’altra banda de l’Atlàntic, amb una situació força diferent, el Nasdaq guanya un 28%, tot capitalitz­ant a favor seu l’elevada presència de valors tecnològic­s i relacionat­s amb la sanitat, amb uns guanys que deixen enrere els pitjors efectes de la pandèmia.

En aquestes condicions, els inversors continuen apostant per fons de perfil bastant més defensiu, especialme­nt pels fons de tipus mixt, en què es tracta de recollir el menys deteriorat de la renda variable amb segments més estables de la renda fixa.

Els resultats de les empreses cotitzades marcaran durant aquestes dues o tres properes setmanes el rumb dels mercats i calibraran les possibilit­ats de recuperaci­ó

Els resultats empresaria­ls anticipen poques alegries per a la renda variable

de les borses, tot i que tret d’unes quantes excepcions les companyies cotitzades no ofereixen gaires arguments per facilitar un ascens. Se salven algunes empreses centrades en la sanitat o la tecnologia, però el seu pes al mercat no resulta prou significat­iu per moure el conjunt. En tot cas, algunes d’aquestes firmes es mouen a l’alça i atreuen diners cap a fons temàtics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain