La Vanguardia (Català) - Diners

El pes dels 21

- P. González

Hi ha 21 plans de pensions a Espanya amb un patrimoni, en cada cas, superior als 1.000 milions d’euros. D’aquests 21 plans, 15 pertanyen al grup de plans del sistema individual, és a dir, plans de pensions a què s’adhereixen els inversors individual­s. Els altres sis grans plans són del sistema d’ocupació, és a dir, els que promouen les empreses per als seus empleats.

El sistema de plans individual­s, amb prop de 77.500 milions d’euros sota gestió, és clarament el majoritari mentre els plans d’ocupació apleguen prop de 35.000 milions d’euros.

La inclinació dels inversors, tant en el sistema individual com en els plans d’ocupació, ha generat un interès creixent per les inversions en actius internacio­nals.

La part de la inversió total que s’inclina pels actius exteriors ja arriba a un 34% contra un 52,3% d’inversions en el mercat domèstic, un 5,3% en tresoreria i un 7,9% en altres actius. Dins de la cartera exterior, les inversions en renda variable són les que absorbeixe­n el percentatg­e més alt del total dels diners dels plans, un 23,1% mentre que la renda variable espanyola canalitza un 13,1% de tot el volum d’estalvi dels plans.

Tanmateix, la renda variable mixta (és a dir, els plans que barregen inversions en renda fixa i en renda variable) ha estat el tipus de plans que més diners ha atret aquests últims anys. Durant els nou primers mesos d’aquest any, les entrades netes de diners en els plans de renda variable mixta han superat els 320 milions d’euros mentre que la renda variable en sentit estricte va canalitzar prop de 215 milions d’euros d’inversió neta. Els altres tipus de plans van retrocedir, sobretot els de renda fixa a curt termini, amb unes sortides de diners de 190 milions d’euros.

Curiosamen­t, aquestes preferènci­es dels inversors per tipus de plans no sempre s’han correspost amb els resultats en matèria de rendibilit­at. És destacable el fet que siguin precisamen­t els plans de renda variable mixta, en què ha entrat més volum d’estalvi aquest any, els que hagin presentat els pitjors resultats en rendibilit­at, amb un descens d’un 3,5% en els nou primers mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain