La Vanguardia (Català)

Un tripartit per a Grècia

El soci menor del nou Govern vol reduir els privilegis polítics

- JOAQUÍN LUNA

Grècia presentarà en les pròximes hores un Govern tripartit per afrontar la crisi de més envergadur­a des del final de la dictadura militar el 1974, segons van indicar ahir dirigents dels partits implicats.

Ahir al vespre, els barons de la conservado­ra Nova Democràcia (ND), el socialdemò­crata Pasok i Esquerra Democràtic­a (ED) ultimaven el programa i la distribuci­ó ministeria­l en un clima de serenitat després de sis setmanes frenètique­s per al país. Molts grecs van reingressa­r ahir als bancs els diners que guardaven a casa i el líder de l’oposició, Alexis Tsipras, prometia “pau social” en la seva primera entrevista postelecto­ral.

Mentre el primer ministre in péctore, el conservado­r Andonis Samaràs, oferia ahir un perfil discret, els líders del Pasok i d’ED van mantenir una reunió pública en què van donar per segura la seva participac­ió en el Govern.

A diferència dels conservado­rs, els dos partits necessiten justificar-se davant els seus electors: el Pasok perquè serà còmplice de les retallades i l’austeritat –per més que es renegociïn alguns aspectes del pacte amb la troica– i la modesta Esquerra Democràtic­a (una escissió de Syriza que va obtenir diumenge un 6,2% de vots, per darrere de la xenòfoba Aurora Daurada) perquè la plataforma era inicialmen­t contrària al pacte. Per trajectòri­a personal i potser per aquesta necessitat de justificar el gir co- pernicà, el líder d’ED, Fotis Kuvelis, va posar sobre la taula les seves exigències per entrar al Govern: “Desenganxa­r el país de les condicions més desfavorab­les del pacte” –cosa que també defensa ND i el Pasok– i introduir mesures higiènique­s i austeres en les remuneraci­ons i privilegis dels polítics grecs.

“És una demanda acceptable perquè difícilmen­t el nou Govern podrà demanar nous sacrificis si no dóna exemple”, assenyalav­a una font comunitàri­a a Atenes. A diferència de dos homes del sistema (Samaràs i Venizelos), amb diverses carteres ministeria­ls a l’esquena, Kuvelis té fama d’honestedat i mai no ha exercit cap càrrec públic.

Per la seva banda, el líder de l’opositora Syriza i estrella de la política grega, Alexis Tsipras, va assegurar a l’agència Reuters en la seva primera entrevista postelecto­ral que no faran sortir els

seus votants al carrer per protestar contra les mesures d’austeritat. Es concentrar­an, de moment, a crear “un escut de protecció per als que n’estan al marge”.

Amb 37 anys i net de sospites de corrupció, Alexis Tsipras se sap cridat a governar Grècia. “Només nosaltres podem fer les reformes que el país necessita perquè no som corruptes. Tard o d’hora, tindrem aquesta opor- tunitat”. Derrotat per un marge escàs però sabedor que sis de cada deu votants es van oposar al pacte amb la troica, la raó de ser de Syriza, Tsipras va reivindica­r en l’entrevista amb l’agència Reuters el bon nom de Grècia. “Tothom qui deia que el problema eren aquests grecs mandrosos ara veuen el mateix problema a Espanya i Itàlia. Hi ha alguna cosa que no funciona”.

La negociació ordenada i de final precís que estudien els tres partits i l’actitud conciliado­ra de Syriza expliquen el retorn als bancs de petits dipòsits que s’havien retirat dies abans de les eleccions. “La sagnia s’ha acabat”, afirmava una font bancària, si bé precisava que eren diners guardats a Grècia i no els enviats a l’estranger d’una manera o una altra.

Vuit-cents milions d’euros van ser retirats dels quatre grans bancs la vigília dels comicis per por de la victòria de Syriza i de l’espectre de la dracma. Segons les mateixes fonts bancàries, es tractava de fons modestos per guardar a casa, sota els matalassos, sempre per sota dels 10.000 euros.

El representa­nt d’una entitat bancària comentava a Reuters que dels 30 milions d’euros que s’havien retirat hores abans de l’elecció, 15 havien tornat als comptes corrents entre dilluns i ahir, quan la formació d’un nou

DELS MATALASSOS ALS BANCS Els diners que molts grecs van retirar la vigília de les eleccions tornen a les entitats

govern era irreversib­le i qüestió d’hores.

Sotmesos a un bombardeig interior i exterior d’advertènci­es, és gairebé un miracle que els bancs grecs no es quedessin sense fons... “És cert que avui tot sembla més normal, menys crispat. Els problemes continuen, però els mitjans de comunicaci­ó ja no parlen tant del negre futur que ens espera. Més val així”, indica Ionannis Sarkas, empleat en una companyia d’asseguranc­es que prenia un cafetó a mig matí en una terrassa de l’avinguda 28 d’Octubre d’Atenes. Ja es comentava més la xafogor o el Grècia-Alemanya de divendres.

Poques vegades en la història d’un país europeu els electors s’han vist tan responsabi­litzats: els grecs tenien no només el futur del seu país a les mans, sinó el de tot Europa. Votaven per italians, espanyols, francesos...

 ?? JOHN KOLEISIDIS / REUTERS ?? Millor tres que dos. Mentre que l’home cridat a dirigir el nou Executiu, el conservado­r Samaràs, no va aparèixer en públic, els líders del Pasok, Evànguelos Venizelos (dreta), i d’Esquerra Democràtic­a, Fotis Kuvelis, segellaven l’acord
JOHN KOLEISIDIS / REUTERS Millor tres que dos. Mentre que l’home cridat a dirigir el nou Executiu, el conservado­r Samaràs, no va aparèixer en públic, els líders del Pasok, Evànguelos Venizelos (dreta), i d’Esquerra Democràtic­a, Fotis Kuvelis, segellaven l’acord
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain