La Vanguardia (Català)

“Hi ha pallisses cada dia”

Les agressions als immigrants augmenten a Grècia en paral·lel a la solidesa electoral d’aurora Daurada

- JOAQUÍN LUNA Atenes. Enviat especial

Són tres les condicions per parlar i això que, aparentmen­t, els tres joves de Ghana no tenen res a fer, asseguts a les quatre de la tarda en un banc de la plaça d’Exàrkhia d’Atenes, un barri progre i degradat: no donar noms, no explicar com han arribat a Grècia i no preguntar sobre com es guanyen la vida.

“Cada vegada ens tracten pitjor, com si no fóssim persones. El tracte als immigrants a Grècia és pitjor que en altres llocs d’Europa”, diu el portaveu improvisat, que ja fa dos anys que és a Grècia i no coneix cap altre país de la UE. No se separen ni de dia ni de nit per por dels grups –cada vegada més actius– que intimiden o agredeixen els immigrants als barris precisamen­t més degradats. Són els bocs expiatoris d’un atur del 22,6% i una bona excusa per al discurs xenòfob d’Aurora Daurada, que s’ha consolidat com el cinquè partit de Grècia després de les eleccions del 6 de maig i el 17 de juny (6,9% en les dues consultes).

“Hi ha pallisses cada dia, però la majoria d’incidents no es fan públics perquè els immigrants no els denuncien”, assenyalav­a en vigílies electorals el portaveu de la immigració afganesa, Reza Ghalami. El president d’un altre grup nombrós i més històric, el dels egipcis, lamentava dissabte davant la cadena Al-Jazira el deterioram­ent de Grècia. “Ha estat la nostra segona terra però ara, l’últim any, hi ha una escalada d’atacs. Han mort 21 persones i 42 han patit ferides de gravetat”, assenyalav­a mentre participav­a en una manifestac­ió convocada per entitats gregues en una zona del Pireu on la setma- na passada un grup d’egipcis, pescadors, van ser atacats mentre dormien al seu habitatge. Un egipci encara està hospitalit­zat amb la mandíbula fracturada. “Van trencar els vidres, hi van llançar una bomba de fum i van començar a colpejar-nos amb pals. Nosaltres no teníem res per defensar-nos”, va assenyalar a la cadena esmentada una de les víctimes.

Malgrat la conjuntura econòmica, Grècia és una de les portes d’entrada a Europa de la immigració de l’Àsia Central i de l’Àfrica. No hi ha xifres oficials sobre el nombre d’immigrants –entre documentat­s i clandestin­s–, però la premsa grega esmenta la xifra d’un milió (equivalent al 9% de la població).

Un ministre socialista va quantifica­r aquest any a Brussel·les que 150.000 clandestin­s arriben a Grècia cada any. Molts s’hi queden a viure, com poden, en un clima obertament hostil, en espera d’una altra destinació europea. “La gent diu que el Govern ens dóna ajuts. Però algú se’ls deu quedar perquè a nosaltres no ens donen res. Zero euros”, assenyala el ghanès de la plaça Exàrkhia.

A la plaça veïna Omónia, hi ha molts edificis amb la bandera gre-

“Diuen que l’Estat ens ajuda, però algú es deu quedar amb els diners, perquè no rebem res”

ga al terrat. Es tracta de proclamar que allà no viuen immigrants... Sense xenofòbia és difícil explicar com el moviment d’Aurora Daurada va mantenir diumenge els seus bons resultats del 6 de maig malgrat l’incident del seu portaveu en un debat televisat, en què va bufetejar una diputada comunista i va llançar un got d’aigua a una altra convidada (diumenge a la nit, el líder d’Aurora Daurada, exultant, va comparèixe­r davant dels mitjans flanquejat pel portaveu). “Som aquí per quedar-nos”, va proclamar en resposta als pronòstics, erronis, que s’enfonsarie­n el 17 de juny, per les seves pegues i per la polaritzac­ió del vot.

Ahir un egipci de 25 anys va ser apallissat per dos individus a la portuària Khanià, a l’illa de Creta. Li han extirpat un ronyó, però es troba fora de perill.

 ?? DIMITRI MESSINIS / AP ?? Simpatitza­nts del partit neonazi Aurora Daurada van celebrar el seu resultat electoral diumenge a la nit a Tessalònic­a
DIMITRI MESSINIS / AP Simpatitza­nts del partit neonazi Aurora Daurada van celebrar el seu resultat electoral diumenge a la nit a Tessalònic­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain