La Vanguardia (Català)

Els asiàtics ja dominen la immigració als EUA

Canvi històric en ser relegats els hispans del lideratge

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les estadístiq­ues semblen desmentir el pregonat ocàs nordameric­à. La Xina, la superpotèn­cia emergent, la que amenaça la supremacia mundial dels Estats Units, no ha aconseguit que els asiàtics deixin de sentir l’enlluernam­ent de la conquesta de l’oest.

En el que es considera un canvi històric en les onades migratòrie­s, els que arriben provinents d’aquests països asiàtics, incloent-hi els xinesos, s’han convertit en el grup majoritari dels que protagonit­zen el pas per la frontera. Això suposa l’increment més gran i el més ràpid entre els grups racials del país.

Així ho indica l’informe que ahir va publicar el Pew Research Center, una organitzac­ió sense adscripció política amb seu a Washington. El retrat d’aquest col·lectiu també presenta una di- ferència qualitativ­a. Aquests nous residents acumulen una educació superior a altres col·lectius. Sis de cada deu adults (61%) entre els 25 i 64 anys que hi han arribat de l’Àsia els últims anys tenen el grau de batxillera­t. És el doble que la resta.

El document assenyala que el lideratge quantitati­u es justifica en bona mesura per la important desacceler­ació en l’entrada d’hispans els darrers tres anys. L’impacte de la crisi econòmica als EUA, que ofereix menys possibilit­ats laborals i un ambient d’hostilitat creixent, a Arizona o Alabama, per dir-ne dos exemples, és un dels factors que expliquen aquesta frenada.

Però tampoc no s’ha d’oblidar el factor de la por provocada per l’increment de les deportacio­ns durant el mandat del president Barack Obama, o el reforç de la vigilància fronterera. Un altre element que hi influeix és la menor taxa de naixements a Mèxic, planter principal dels cercadors indocument­ats del somni de la terra promesa.

El 2010, un total de 430.000 asiàtics es van establir als Estats Units, xifra que representa un 36% del total dels nous immigrants. En canvi, els que van fer el viatge des del sud del continent americà es van quedar en 370.000, un 31%.

Aquests números signifique­n un gir absolut comparat amb el 2007, en què encara no s’havia produït la punxada financera. Aleshores els hispans, que han perdut un 31%, van sumar 540.000, per 390.000 asiàtics.

Però els hispanopar­lants continuen sent la més gran de les minories, amb gairebé 52 milions, per 18,2 d’asiàtics, i després de ser la principal força que ha fet que les minories sumin més nadons que la majoria blanca.

L’informe, de 214 pàgines, sub-

El Pew Research Center indica que els asiàtics són els que arriben amb un nivell d’estudis més alt

ratlla que el col·lectiu dels asiàtics americans és “el que té els ingressos més elevats, la millor educació i el grup racial que més creix”. A més, el document indica que aquests són els que mostren un nivell de satisfacci­ó superior amb “el seu estil de vida, l’economia domèstica i la direcció del país”. Alhora, donen més valor que altres nord-americans al matrimoni, a la relació pares i fills o a la “feina dura i l’èxit en les seves carreres”.

 ?? BRAD LOPER / AP ?? Dos immigrants celebrant a Texas, divendres, l’anunci d’una nova llei més suau amb els il·legals
BRAD LOPER / AP Dos immigrants celebrant a Texas, divendres, l’anunci d’una nova llei més suau amb els il·legals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain